Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Severná Kórea: Je na USA, aby si vybrali vianočný darček

Severokórejský vodca Kim Čong-un, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Rokovania o severokórejskom jadrovom programe sú v slepej uličke od februára, keď sa stretli lídri Spojených štátov a Severnej Kórey vo vietnamskom Hanoji.

Pchjongjang 3. decembra (TASR) – Severná Kórea zopakovala v utorok, že administratíve amerického prezidenta Donalda Trumpa čoskoro vyprší čas na záchranu jadrových rokovaní a je úplne na Spojených štátoch, aby si vybrali, aký "vianočný darček" od Pchjongjangu dostanú.

Vyhlásenie čelného severokórejského diplomata prišlo v čase, keď sa Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) snaží aj naďalej stupňovať nátlak na Washington a Soul. Ku koncu roka totiž uplynie lehota, ktorú dal severokórejský vodca Kim Čong-un Spojeným štátom, aby ponúkli obojstranne prijateľné podmienky dohody, pripomína agentúra AP.

Rokovania o severokórejskom jadrovom programe sú v slepej uličke od februára, keď sa stretli lídri Spojených štátov a Severnej Kórey vo vietnamskom Hanoji. Ich summit sa skončil bez dosiahnutia očakávanej dohody, lebo Severná Kórea žiadala zrušenie amerických sankcií výmenou za čiastočnú denuklearizáciu, čo Trump nebol ochotný urobiť.