Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Severná Kórea náhle zrušila prvý komerčný let po pandémii koronavírusu

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Špecializovaná webstránka NK News so sídlom v Soule v pondelok napísala, že aerolínie Air Koryo by mali tento týždeň uskutočniť dva lety z ruského mesta Vladivostok do Pchjongjangu.

Peking 21. augusta (TASR) - Severokórejská národná letecká spoločnosť mala v pondelok uskutočniť prvý komerčný let po viac ako troch rokoch, na poslednú chvíľu ho však náhle zrušila. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP.

Severná Kórea zatvorila svoje hranice v roku 2020 v reakcii na pandémiu ochorenia COVID-19, čím sa ešte viac izolovala od okolitého sveta. Prvé lietadlo spoločnosti Air Koryo malo pristáť na Medzinárodnom letisku v Pekingu o 9.50 h miestneho času. Takmer dve hodiny po plánovanom prílete však informačná tabuľa letiska signalizovala, že let bol zrušený.

Samotné aerolínie sa k zrušeniu letu zatiaľ nevyjadrili. Zákaznícky servis Medzinárodného letiska v Pekingu pre agentúru AFP uviedol, že letecká spoločnosť Air Koryo neuviedla dôvod zrušenia letu.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí v odpovedi na otázku o zrušenom pondelkovom lete uviedlo, že schválilo opätovné spustenie komerčných letov medzi Pekingom a Pchjongjangom.

"Čínska strana schválila plány letov na letnú a jesennú letovú sezónu, ako napríklad trasy Pchjongjang-Peking a Peking-Pchjongjang spoločnosti Air Koryo," povedal hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin.

Po vyše troch rokoch uzavretých hraníc pre pandémiu koronavírusu sa objavujú náznaky, že Severná Kórea by mohla byť pri hraničných kontrolách flexibilnejšia, hovoria odborníci.

Čínski a ruskí predstavitelia sa v júli zúčastnili na vojenskej prehliadke v Pchjongjangu – išlo o prvé zahraničné delegácie na návšteve KĽDR za uplynulé roky. Severná Kórea navyše minulý týždeň povolila svojim športovcom účasť na turnaji v taekwonde v Kazachstane.

Špecializovaná webstránka NK News so sídlom v Soule v pondelok napísala, že aerolínie Air Koryo by mali tento týždeň uskutočniť dva lety z ruského mesta Vladivostok do Pchjongjangu.