Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Severná Kórea odpálila neidentifikovanú strelu, tvrdí Soul

Na snímke ľudia sledujú televízne spravodajstvo o raketách KĽDR na železničnej stanici v juhokórejskom Soule v utorok 28. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Ak sa potvrdí, že Pchjongjang vypustil balistickú raketu, išlo by tretí takýto štart v tomto roku.

Soul 28. septembra (TASR) - Severná Kórea v utorok ráno odpálila do Japonského mora najmenej jednu neidentifikovanú strelu. Informovala o tom agentúra Jonhap s odvolaním sa na generálny štáb juhokórejskej armády.

Strela bola vypálená z vnútrozemia KĽDR smerom na východ okolo 06.40 h miestneho času (v pondelok o 23.20 h SELČ), uviedol generálny štáb s tým, že juhokórejské a americké tajné služby udalosť analyzujú, aby získali ďalšie informácie.

Hovorca japonského ministerstva obrany, ktorý nechcel byť menovaný, agentúre AFP povedal, že KĽDR pravdepodobne odpálila balistickú raketu.

Rezolúcie OSN pritom zakazujú Severnej Kórei uskutočňovať skúšky balistických rakiet, ktoré by mohli v závislosti od svojej konštrukcie niesť aj jadrovú hlavicu. Na túto izolovanú krajinu boli navyše za jej jadrový program uvalené prísne medzinárodné sankcie.

Na snímke ľudia sledujú televízne spravodajstvo o raketách KĽDR na železničnej stanici v juhokórejskom Soule v utorok 28. septembra 2021.
Foto: TASR/AP


Ak sa potvrdí, že Pchjongjang vypustil balistickú raketu, išlo by tretí takýto štart v tomto roku. Severná Kórea odpálila 15. septembra do Japonského mora dve rakety krátkeho doletu. Malo ísť o upravenú verziu rakety typu Iskander, ktoré sú súčasťou výzbroje ruskej armády. Krátko predtým KĽDR skúšobne odpálila nový typ riadených striel dlhého doletu.

Odpálenie strely sa navyše uskutočnilo v deň začiatku plenárneho zasadania severokórejského parlamentu.