Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Podľa Soulu odpálila Severná Kórea podmorskú balistickú strelu

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Po ukončení prímeria KĽDR od septembra posilňuje kapacity testovania svojich zbrojných systémov a zároveň Soulu adresuje mierové ponuky, ktoré sú v podstate nátlakom vyvíjaným na USA.

Soul 19. októbra (TASR) - Severná Kórea v utorok pravdepodobne odpálila podmorskú balistickú strelu (SLBM). Informoval o tom juhokórejský vojenský zdroj s tým, že v prospech tejto verzie hovorí množstvo faktov, vrátane toho, že v oblasti KĽDR, odkiaľ bola strela vypálená, sa nachádza veľká vojenská lodenica.

Zbor náčelníkov štábov juhokórejskej armády deklaroval, že Severná Kórea v utorok ráno z oblasti mesta Sinpcho ležiaceho v provincii Južný Hamgjong odpálila smerom k Japonskému moru balistickú raketu.

Na družicových snímkach zariadenia v Sinpcho boli predtým zobrazené i ponorky. Analytici sa aj na základe týchto zistení domnievajú, že mohlo ísť o strelu odpálenú z ponorky. Pripúšťajú tiež, že strela mohla byť odpálená i z ponornej platformy, nie z ponorky.

"Juhokórejské a americké spravodajské služby podrobne analyzujú ďalšie podrobnosti," dodal nemenovaný zdroj pre agentúru AP.

Agentúra Jonhap s odvolaním sa predstaviteľa juhokórejského ministerstva pre zjednotenie informovala, že Kórejská republika a KĽDR absolvovali v utorok ráno pravidelný telefonát prostredníctvom kontaktnej linky, Pchjongjang v ňom však svoj zámer týkajúci sa odpálenia rakety vopred neoznámil.

Japonský premiér Fumio Kišida novinárov v Tokiu v utorok informoval, že podľa domnienky japonských úradov KĹDR odpálila dve balistické rakety.

Vo svojom vyhlásení označil za "veľmi nešťastné, že Severná Kórea od minulého mesiaca pokračuje v odpaľovaní rakiet."

Japonský predstaviteľ tiež uviedol, že žiadna loď ani lietadlo v oblasti neboli poškodené.

SLBM je balistická strela odpaľovaná z ponorky, ktorá dokáže dopraviť na miesto určenia s vysokou presnosťou bojovú hlavicu, väčšinou vybavenú jadrovou alebo termonukleárnou náložou.

Raketonosné jadrové ponorky majú veľký strategický význam, pretože môžu zostať skryté pred družicami protivníka a odpáliť svoj náklad v relatívnom bezpečí hlbín oceánu. To ich robí nezraniteľnými pri prvom údere smerovanom proti nukleárnemu arzenálu danej krajiny. Môžu tiež vykonať odvetný úder, ak by boli všetky pozemné jadrové sily zničené.

Pchjongjang v septembri vykonal novú sériu raketových testov: 15. septembra odpálila armáda KĽDR smerom k Japonskému moru dve balistické rakety, ktoré dopadli vo výlučnej ekonomickej zóny Japonska. O dva týždne – 28. septembra – juhokórejský generálny štáb oznámil vypustenie rakety krátkeho doletu KĽDR rovnakým smerom.

K najnovšiemu kroku Pchjongjangu došlo v čase, keď v utorok Soul navštívila riaditeľka americkej národnej rozviedky Avril Hainesová, ktorá sa zišla na trojstrannej schôdzke so svojimi juhokórejskými a japonskými partnermi pre záležitosti Severnej Kórey.

Toto trojstranné stretnutie nasledovalo aj po tom, ako americký vyslanec obnovil svoju výzvu na rozhovory s KĽDR.

Sung Kim, osobitný zástupca Spojených štátov pre Severnú Kóreu, totiž v rozhovore so svojím juhokórejským partnerom vo Washingtone ubezpečoval, že, ako doslova uviedol, "nemáme voči KĽDR nepriateľské úmysly a dúfame, že sa s nimi stretneme bez podmienok".

Dodal však, že spojenci majú "zodpovednosť za implementáciu rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN", čím narážal na sankcie uvalené na KĽDR, o ktorých zrušenie sa Pchjongjang snaží.