Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Severná Kórea odpálila zrejme balistickú strelu z ponorky, tvrdí Soul

Cestujúci sledujú televízne správy o odpálení strely zo strany KĽDR na železničnej stanici v Soule v sobotu 7. mája 2022. Severná Kórea v sobotu pravdepodobne otestovala balistickú strelu odpaľovanú z ponorky (SLBM), informovala agentúra AFP s odvolaním sa na juhokórejskú armádu. K odpáleniu strely prišlo tri dni po tom, ako Severná Kórea (KĽDR) vykonala test balistickej rakety, pripomenula AFP. Foto: TASR/AP

K odpáleniu strely prišlo tri dni po tom, ako Severná Kórea (KĽDR) vykonala test balistickej rakety.

Soul 7. mája (TASR) - Severná Kórea v sobotu pravdepodobne otestovala balistickú strelu odpaľovanú z ponorky (SLBM), informovala agentúra AFP s odvolaním sa na juhokórejskú armádu.

Podľa Zboru náčelníkov štábov (JCS) juhokórejskej armády bola strela vypálená z oblasti mesta Sinpcho ležiaceho v provincii Južný Hamgjong okolo 14.07 h miestneho času (o 07.07 h SELČ). JCS tvrdí, že mohlo ísť o balistickú strelu krátkeho doletu, pravdepodobne SLBM (submarine-launched ballistic missile).

K odpáleniu strely prišlo tri dni po tom, ako Severná Kórea (KĽDR) vykonala test balistickej rakety, pripomenula AFP.

SLBM je balistická strela odpaľovaná z ponorky, ktorá dokáže dopraviť na miesto určenia s vysokou presnosťou bojovú hlavicu, väčšinou vybavenú jadrovou alebo termonukleárnou náložou.

V oblasti KĽDR, odkiaľ bola strela vypálená, sa nachádza veľká vojenská lodenica. Na družicových snímkach zariadenia v Sinpcho boli predtým zobrazené i ponorky, píše AFP.

Severokórejský vodca Kim Čong-un v apríli varoval, že KĽDR by mohla "preventívne" použiť svoje jadrové zbrane proti nepriateľským silám.

Severná Kórea napriek sankciám zdvojnásobila svoju vojenskú modernizáciu a tento rok vyskúšala množstvo zakázaných zbraní, pričom ignorovala ponuky Spojených štátov na rokovanie o mieri.

KĽDR v plnom rozsahu v marci po prvý raz od roku 2017 otestovala medzikontinentálnu balistickú raketu; družicové snímky zároveň potvrdili aktivitu na mieste jadrových skúšok. Ministerstvo zahraničných vecí USA v piatok varovalo, že Pchjongjang by mohol vykonať jadrový test "už tento mesiac".