Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Severná Kórea odpálila pravdepodobne dve balistické rakety

Ľudia sledujú televízne správy na železničnej stanici v Soule, v ktorých informujú o tom, že Severná Kórea odpálila pravdepodobne dve balistické rakety vo štvrtok 27. januára 2022. Foto: TASR/AP

Ide v poradí o šiesty test zbrane v tomto roku zo strany Severnej Kórey, uviedla agentúra AFP.

Soul 27. januára (TASR) - Severná Kórea odpálila vo štvrtok smerom na východ pravdepodobne dve balistické rakety krátkeho doletu. Informovala o tom agentúra Jonhap s odvolaním sa na juhokórejskú armádu. Tá pôvodne uvádzala, že išlo o jednu neidentifikovanú strelu.

Podľa juhokórejskej armády boli rakety odpálené z oblasti neďaleko mesta Hamhung na východnom pobreží približne o 8.00 h miestneho času a dopadli do Japonského mora. Ďalšie podrobnosti armáda neuviedla.

Ide v poradí o šiesty test zbrane v tomto roku zo strany Severnej Kórey, uviedla agentúra AFP.

Takýto počet zbraní Severná Kórea otestovala v priebehu jedného mesiaca naposledy v roku 2019, keď stroskotali významné rokovania medzi severokórejským vodcom Kim Čong-unom a vtedajším americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

Podľa agentúry AP Severná Kórea nedávno zintenzívnila skúšky zbraní a evidentne sa tým snaží vyvinúť tlak na administratívu amerického prezidenta Joea Bidena kvôli zastavenej diplomacii. Pandémia totiž ničí ekonomiku Severnej Kórey, už aj tak oslabenú sankciami uvalenými pod záštitou USA za program vývoja jadrových zbraní a desaťročiami zlého riadenia samotnou severokórejskou vládou.

Severná Kórea zverejnila minulý týždeň vo štvrtok zastretú vyhrážku, že obnoví skúšky jadrových výbušnín a rakiet s dlhým doletom, ktoré zacieli na americkú pevninu.

Experti uvádzajú, že vedenie v Pchjongjangu zrejme predpokladá, že touto teatrálnou provokáciou môže donútiť k aktivite Bidenovu administratívu – tá síce ponúkla časovo neobmedzené rozhovory, ale neprejavila ochotu zmierniť sankcie, kým Kim neurobí reálne kroky dokazujúce, že sa vzdáva jadrového a raketového programu.