Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Severná Kórea otestovala dve strely odpálené z ponorky

Na snímke, ktorú poskytla severokórejská vláda, je strela s plochou dráhou letu, ktorú krajina testovala z ponorky pri východnom pobreží Severnej Kórey v nedeľu 12. marca 2023. Foto: TASR/AP

Severokórejská tlačová agentúra KCNA v pondelok oznámila, že cieľom testov bolo potvrdiť spoľahlivosť zbraňových systémom a vyhodnotiť účinnosť útočných operácií s použitím ponoriek.

Soul 13. marca (TASR) - Severná Kórea v nedeľu otestovala dve strely z plochou dráhou letu, ktoré boli odpálené z ponorky. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP, ktoré sa odvolávajú na severokórejské štátne médiá.

Ponorka tieto strely vypálila v nedeľu skoro ráno pri východnom pobreží KĽDR. Juhokórejská armáda uviedla, že zaznamenala odpal nešpecifikovanej strely, píše AFP s odvolaním sa na juhokórejskú tlačovú agentúru Jonhap.

Severokórejská tlačová agentúra KCNA v pondelok (miestneho času) oznámila, že cieľom testov bolo potvrdiť spoľahlivosť zbraňových systémom a vyhodnotiť účinnosť útočných operácií s použitím ponoriek.

Spojené štáty a Južná Kórea v pondelok (13. marca) začínajú desaťdňové vojenské cvičenia s cieľom posilniť spoločné obranné spôsobilosti oboch krajín, pripomína AP. Severná Kórea tieto cvičenia kritizovala a označila ich za prípravu na agresívnu vojnu proti KĽDR, píše Jonhap.

KĽDR sa už roky usiluje nadobudnúť schopnosť odpaľovať z ponoriek strely nesúce jadrové hlavice, pripomína AP. Išlo by podľa tejto agentúry o ďalšiu z jej zbraní, ktoré by mohli byť schopné zasiahnuť pevninu USA.