Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Severná Kórea podporila anexiu ukrajinských oblastí Ruskom

Ruský prezident Vladimir Putin (uprostred) rozpráva počas osláv po podpise zmluvy o pričlenení štyroch okupovaných oblastí Ukrajiny k Rusku, na Červenom námestí v Moskve 30. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Prevažná väčšina voličov podporila integráciu do Ruska, povedal severokórejský minister zahraničných vecí Jo Čol-su.

Pchjongjang 4. októbra (TASR) - Severná Kórea vyjadrila v utorok podporu nedávnej anexii štyroch ukrajinských oblastí Ruskom a obvinila Spojené štáty zo "zneužívania" Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN), informuje TASR na základ správ agentúr AP a AFP.

Rusko v piatok vetovalo rezolúciu BR OSN, odsudzujúcu anexiu štyroch ukrajinských oblastí - Doneckej, Luhanskej, Záporožskej a Chersonskej - Moskvou po septembrových referendách.

Spojené štáty i ďalšie západné krajiny označili toto hlasovanie za falošné a vyhlásili, že anexiu nikdy neuznajú.

Severokórejský minister zahraničných vecí Jo Čol-su však obraňoval tieto referendá ako "dokonale legitímne" a "uskutočnené v súlade s Chartou OSN na základe princípu rovnosti národov", citovala severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA.

"Prevažná väčšina voličov podporila integráciu do Ruska," povedal minister.

Piatkové ruské veto v bezpečnostnej rade nezískalo podporu - Čína a India sa zdržali, pripomína AFP. Podľa severokórejského ministra zahraničných vecí však USA "zasahujú do vnútorných záležitostí nezávislých krajín" a zneužívajú BR OSN.