Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Severná Kórea uskutočnila skúšku vodíkovej bomby

Riaditeľ Kórejského meteorologického úradu pre seizmickú a sopečnú činnosť Lee Mi-seon hovorí s novinármi o umelom zemetrasení v Severnej Kórei, v Soule 3. septembra 2017. Foto: TASRAP

Severokórejský vodca Kim Čong-un sa osobne zúčastnil vkladania nukleárnej zbrane do rakety v továrni. Jadrovú skúšku odsúdila aj Čína.

Pchjongjang 3. septembra (TASR) - Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) uskutočnila dnes úspešnú skúšku vodíkovej bomby. Informovala o tom agentúra Jonhap.


Podľa severokórejskej štátnej televízie bude môcť byť dnes otestované zariadenie použité ako hlavica novej interkontinentálnej balistickej rakety.

V dôsledku v poradí šiestej jadrovej skúšky KĽDR došlo v oblasti Punggje-ri približne o 12:20 h miestneho času (05.20 SELČ) k zemetraseniu s magnitúdou 5,7, ktoré bolo približne desaťkrát silnejšie, ako pri predchádzajúcom teste.



Niekoľko hodín predtým Severná Kórea vyhlásila, že jej vedci vyvinuli modernú vodíkovú bombu, ktorá sa dá pripevniť na medzikontinentálnu balistickú strelu.






Severokórejský vodca Kim Čong-un sa osobne zúčastnil vkladania nukleárnej zbrane do rakety v továrni.

Bomba má údajne výbušnú silu, ktorá sa dá nastaviť na "stovky kiloton" a môže byť odpálená vo vysokých nadmorských výškach.





Severná Kórea v januári 2016 tvrdila, že úspešne testovala vodíkovú bombu a vykonala tak štvrtú skúšku atómového zariadenia, Západní experti však spochybnili, že by mala silu vodíkovej jadrovej explózie.

Severná Kórea minulý týždeň opätovne zvýšila napätie v regióne odpálením balistických striel nad Japonskom napriek rezolúciám OSN a novým sankciám, ktoré boli na krajinu uvalené minulý mesiac a majú znížiť jej vývozné príjmy o tretinu.

V júli Severná Kórea úspešne otestovala dve medzikontinentálne balistické rakety. Neskôr sa Pchjongjang začal vyhrážať, že by mohol odpáliť rakety aj na ostrov Guam, ktorý patrí Spojeným štátom.

Peking nesúhlasí s jadrovým pokusom


Čína odsúdila najnovšiu a doposiaľ najmohutnejšiu jadrovú skúšku, ktorú dnes uskutočnila Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR). Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie čínskeho ministerstva zahraničných vecí.

Pchjongjang uskutočnil jadrovú skúšku napriek nesúhlasu medzinárodného spoločenstva a napriek skutočnosti, že čínska vláda takýto postup "rozhodne odsudzuje".

"Čína spolu s medzinárodným spoločenstvom... neochvejne presadzuje denuklearizáciu Kórejského polostrova a zachovanie mieru a stability," v tejto oblasti, uvádza sa vo vyhlásení čínskeho ministerstva zahraničných vecí.

Severokórejskú skúšku údajne vodíkovej bomby odsúdilo aj Nórsko a Švédsko. Nórsky minister zahraničných vecí Börge Brende vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby na tento krok Pchjongjangu rozhodne zareagovalo.

Švédska ministerka zahraničných vecí Margot Wallströmová na Twitteri uviedla, že "najnovšia skúška je ohrozením svetového mieru a stability".