Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Humanitárnu pomoc v Severnej Kórei budú potrebovať milióny ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo uviedla, že zlá úroda hlavných plodín v krajine - ryže a kukurice - bude mať za následok, že humanitárnu pomoc bude potrebovať asi 10,1 milióna ľudí.

Soul 21. septembra (TASR) - Tohtoročná úroda v Severnej Kórei bude zrejme najnižšia za posledných päť rokov, informovala vo štvrtok OSN.

Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) uviedla, že zlá úroda hlavných plodín v krajine - ryže a kukurice - bude mať za následok, že humanitárnu pomoc bude potrebovať asi 10,1 milióna ľudí.

Nízku úrodu zavinili "podpriemerné zrážky a nízka dostupnosť zavlažovania v čase od polovice apríla do polovice júla", čo je pre rast plodín najdôležitejšie obdobie.

FAO vo svojej správe uvádza, že produkcia potravín v KĽDR vlani klesla na najnižšiu úroveň za viac ako desať rokov, a to v dôsledku dlhodobých horúčav, tajfúnu a povodní.

Južná Kórea sa následne zaviazala, že Severnej Kórei v rámci Svetového potravinového programu poskytne 50.000 ton ryže. Jej dodanie sa však oddialilo pre vlažnú reakciu Pchjongjangu i komplikácie vo vzájomných vzťahoch oboch krajín.

V júli tohto roku oficiálna severná spravodajská agentúra KCNA informovala, že v KĽDR prebieha kampaň zameraná na zmiernenie následkov sucha vykopávaním zavlažovacích kanálov a studní, inštaláciu čerpadiel a využívanie ľudí a vozidiel na prepravu vody.

Severná Kórea vtedy súčasne požiadala OSN, aby znížila počet svojich zamestnancov, ktorých do KĽDR vysiela do programov pomoci, pričom ako dôvod uviedla "spolitizovanie pomoci OSN zo strany nepriateľských síl."

Agentúra AFP pripomenula, že v Severnej Kórei sporadicky dochádza k lokálnym hladomorom. V 90. rokoch 20. storočia však hladomor zachvátil prakticky celú krajinu, pričom zomrel zrejme až milión ľudí.

Správa o nízkej úrode a nedostatku základných plodín prišla v čase, keď sa KĽDR snaží zabrániť šíreniu afrického moru ošípaných, ktorého prvý prípad sa v krajine potvrdil v máji.