Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Severná Kórea si pripomenula piate výročie úmrtia vodcu Kim Čong-ila

Severokórejčania sa ukláňajú pri príležitosti piateho výročia úmrtia svojho bývalého vodcu Kim Čong-ila v hlavnom meste Pchjongjang 17. decembra 2016. Foto: TASR/AP

Krajinou sa zároveň ozývalo kvílenie sirén.

Soul 17. decembra (TASR) - Severná Kórea si dnes troma minútami ticha pripomenula piate výročie úmrtia svojho bývalého vodcu Kim Čong-ila. Krajinou sa zároveň ozývalo kvílenie sirén.

Počas spomienkovej slávnosti na námestí Kumsusan v hlavnom meste Pchjongjang vysokopostavení predstavitelia Kórejskej strany práce, Kórejskej ľudovej armády a Kimirsenského socialistického zväzu mládeže vzdali hold tomuto bývalému diktátorovi a otcovi súčasného lídra KĽDR Kim Čong-una.

Ten bol podľa správ miestnych médií prítomný na spomienkovom podujatí, konajúcom sa neďaleko Paláca slnka, kde sa nachádza i mauzóleum so zabalzamovanými telami Kim Čong-una i jeho otca Kim Ir-sena - tzv. "večného prezidenta".

Po štátnom pohrebe Kim Čong-ila 28. decembra 2011 sa novým najvyšším vodcom krajiny stal napriek politickej neskúsenosti jeho syn Kim Čong-un. Vyše 60-ročná vláda Kimovcov v KĽDR tak mohla pokračovať treťou generáciou.

Generálnym tajomníkom vládnucej strany sa Kim Čong-il stal v roku 1997 (na čele KĽDR bol de facto od roku 1994, keď zomrel jeho otec Kim Ir-sen) a oficiálne bol hlavou štátu od septembra 1998.

Kim Čong-il zomrel 17. decembra 2011 na zlyhanie srdca v Pchongjangu vo svojom vlaku. Jeho úmrtie však oznámili až o dva dni. Pri príležitosti jeho nedožitých 70. narodenín vo februári 2012 ho symbolicky povýšili na generalissima.

Predstaviteľ severokórejského výboru pre štátne záležitosti na margo bývalého vodcu vyhlásil, že Kim Čong-il sa zaslúžil o premenu krajiny na "svetovú vojenskú veľmoc a plnohodnotný štát s jadrovým arzenálom".

KĽDR je pre svoj vývoj jadrových zbraní v medzinárodnom spoločenstve diplomaticky izolovaná. Bezpečnostná rada OSN v septembri ohlásila ďalšie sankcie voči Pchjongjangu za jeho druhú jadrovú skúšku v tomto roku.