Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Bývalú špeciálnu prokurátorku Severného Macedónska odsúdili na 7 rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Janevovú obžalovali ešte v roku 2019 spolu s dvoma ďalšími osobami zo zneužívania právomocí v súvislosti s vydieraním a úplatkárstvom.

Skopje 21. júla (TASR) - Niekdajšiu šéfku severomacedónskej protikorupčnej prokuratúry Katicu Janevovú právoplatne odsúdili v stredu na sedem rokov väzenia za zneužívanie právomocí. Informuje o tom agentúra APA.

Janevovú obžalovali ešte v roku 2019 spolu s dvoma ďalšími osobami zo zneužívania právomocí v súvislosti s vydieraním a úplatkárstvom. Niekdajšia špeciálna prokurátorka vyšetrujúca korupciu sa odvolala a doposiaľ bola v domácom väzení - po stredajšom rozsudku však podľa médií musí ísť za mreže.

Podľa obžaloby mala Janevová ako "odmenu" dostať 50.000 eur a nábytok v hodnote 5000 eur za to, že stiahla obvinenia z korupcie proti miestnemu podnikateľovi. Druhého z obžalovaných v stredu právoplatne odsúdili na deväť rokov väzenia. Tretí, ktorý priznal svoju vinu už v roku 2019, dostal väzenský trest v trvaní troch rokov.

Špeciálnu prokuratúru zriadili v severomacedónskom hlavnom meste Skopje v roku 2015 na nátlak Európskej únie (EÚ), pripomína APA. Jej úlohou malo byť trestné stíhanie za korupciu, volebné podvody a odposluchové kauzy vlády expremiéra Nikolu Gruevského v období rokov 2006 až 2017.

Prokuratúra tieto konania naďalej vedie. Gruevski v roku 2018 ušiel do Maďarska, kde získal azyl, uzatvára APA.