Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Severomacedónsky expremiér na úteku dostal deväť rokov väzenia

Na archívnej snímke bývalý macedónsky premiér Nikola Gruevski. Foto: TASR/AP

Skopje 21. mája (TASR) - Bývalý severomacedónsky premiér na úteku Nikola Gruevski dostal trest deväť rokov väzenia za protizákonné nariadenie z roku 2011 zbúrať obytný a firemný komplex za mnoho miliónov dolárov, vlastnený jeho niekdajším politickým spojencom, z ktorého sa stal jeho odporca. V sobotu o tom informovala tlačová agentúra AP.

Trestný súd v hlavnom meste Skopje rozhodol, že demolácia bola "činom politickej pomsty" proti Fijatovi Canoskému, lídrovi malej Strany za európsku budúcnosť (PEI), ktorá odišla z Gruevského konzervatívnej vládnej koalície a pridala sa k opozícii.

V piatok večer dostali tresty za zbúranie komplexu aj traja ďalší vtedajší predstavitelia. Toni Trajkovski, bývalý starosta štvrte Gazi Baba, jednej z desiatich častí Skopje, a bývalý miestny predstaviteľ boli odsúdení na štyri roky väzenia, pričom niekdajší minister dopravy Mile Janakieski dostal tri roky za mrežami. Táto trojica bola tiež odsúdená na zaplatenie odškodného v celkovej výške 11 miliónov eur.

Ďalších troch predstaviteľov zbavili obvinení.

Toto je už štvrté odsúdenie Gruevského od roku 2016, keď po takmer desiatich rokoch pri moci odišiel z úradu.
Ilustračná snímka
Foto: TASR/AP

V roku 2018 ho odsúdili na dva roky za protizákonné ovplyvňovanie predstaviteľov ministerstva vnútra pri nákupe luxusného pancierového auta. V roku 2020 mu udelili rok a pol väzenia za zorganizovanie násilia proti svojim politickým odporcom v roku 2013. V apríli 2022 odsúdili Gruevského na sedem rokov za zneužitie financií svojej strany na vlastné obohatenie.

Gruevski ušiel v roku 2018, ešte pred vynesením prvého rozsudku, do Maďarska. Tento politik blízky maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi, ktorý mu udelil politický azyl, žije teraz v Budapešti.

Ešte sa budú konať dva súdne procesy proti Gruevskému za korupciu, volebné manipulácie a zneužívanie úradných právomocí. Obvinenia pramenia zo škandálu okolo odpočúvania, ktorý vypukol v roku 2015. Vtedy sa ukázalo, že protizákonne boli odpočúvané telefonáty vyše 20.000 ľudí, vrátane politikov, sudcov, policajtov, novinárov a zahraničných diplomatov.

Škandál spôsobil pád Gruevského vlády a následne on sám v roku 2016 prehral voľby, keď ho porazil sociálny demokrat Zoran Zaev.