Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Minister zdravotníctva S. Macedónska podal pre požiar demisiu

Na archívnej snímke forenzný expert vyšetruje na mieste zhoreniska nemocnice pre covidových pacientov v severomacedónskom meste Tetovo 9. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Okrem Filipčeho podal už predtým demisiu aj jeho námestník Ilir Hasani či dvaja riaditelia nemocnice.

Skopje 11. septembra (TASR) - Severomacedónsky minister zdravotníctva Venko Filipče v piatok (10. septembra 2021) oznámil, že odstupuje zo svojej funkcie. Stalo sa tak v reakcii na stredajší požiar, ktorý vypukol v nemocnici pre covidových pacientov v meste Tetovo a vyžiadal si životy 14 osôb a 12 zranených. Informovala o tom agentúra AP.

"Tragédia v Tetove ma veľmi zasiahla... ako lekár a minister som z etických dôvodov predložil moju demisiu premiérovi Zoranovi Zaevovi," povedal podľa agentúry AFP Filipče novinárom v hlavnom meste Skopje.

Okrem Filipčeho podal už predtým demisiu aj jeho námestník Ilir Hasani či dvaja riaditelia nemocnice.

Požiar vypukol v stredu večer v Tetove ležiacom na severozápade krajiny. Podľa svedkov mu predchádzala explózia. Plamene za niekoľko minút zničili budovu kliniky, ktorú postavili len vlani za účelom liečby pacientov s ochorením COVID-19. Medzi obeťami tragédie je osem žien a šesť mužov vo veku 29-78 rokov, pričom dvaja z nich boli príbuznými hospitalizovaných pacientov.
Na archívnej snímke zamestnanec tlačí vedľa policajta zhorené nemocničné postele počas vyšetrovania na mieste zhoreniska nemocnice pre covidových pacientov v severomacedónskom meste Tetovo 9. septembra 2021.
Foto: TASR/AP

Predpokladá sa, že príčinou požiaru bola nehoda, ale vyšetrovanie stále prebieha. Prezident Stevo Pendarovski uviedol, že vyšetrovanie bude ukončené do piatich dní. Podľa jeho slov všetko naznačuje tomu, že požiar nebol založený úmyselne.

Severné Macedónsko tiež oznámilo, že prijalo ponuku iných členov NATO na vyslanie hasičských expertov. Vláda v Skopje ohlásila, že do vyšetrovania sa zapojí aj tím nemeckej kriminálnej polície.

V Severnom Macedónsku zriadili z dôvodu narastajúceho počtu hospitalizácií pacientov s covidom za posledný rok 19 poľných nemocníc financovaných z pôžičky od Svetovej banky. Všetky z nich boli podľa zdravotníckych úradov postavené v súlade so štandardmi, aké vyplývali z podmienok pôžičky. Prokuratúra nariadila v prípade požiaru v Tetove zaistiť všetku stavebnú dokumentáciu s cieľom zistiť, či došlo k prípadným pochybeniam.