Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Severné Macedónsko vzdalo úctu Delčevovi;nárokujú si na neho i Bulhari

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Severné Macedónsko a Bulharsko vedú medzi sebou spory v otázkach historických osobností, národnostných menšín, jazyka a národnej identity.

Skopje 5. februára (TASR) - Za prísnych bezpečnostných opatrení si v sobotu v Severnom Macedónsku pripomenuli výročie narodenia Goceho Delčeva, revolucionára z 19. storočia, ktorého za svojho národného hrdinu považujú aj Bulhari. Bezpečnostné opatrenia boli v platnosti v dôsledku obáv z potýčok medzi skupinami nacionalistov z oboch krajín, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

Delčev sa postavil na odpor osmanskej nadvláde, ktorá sa na Balkáne skončila začiatkom 20. storočia. Tento rok si pripomenuli 151. výročie jeho narodenia. Podľa severomacedónskych úradov predstavovali spomienkové podujatia "veľké bezpečnostné riziko".

Tamojšia polícia zablokovala ulice, rozostavila kovové zábrany a vykonávala dôkladné kontroly v okolí pravoslávneho kostola Sveti Spas v centre hlavného mesta Skopje, kde je Delčev pochovaný. Nad oblasťou krúžili drony i vrtuľníky a kontroly vykonávali aj na hraničných priechodoch medzi Severným Macedónskom a Bulharskom.

Napätie vzrástlo po tom, čo stovky Bulharov museli niekoľko hodín čakať na hraničnom priechode Deve Bair na severomacedónskej strane, píše AP. Predstavitelia pohraničnej stráže pripísali meškanie zlyhaniu počítačového systému.

Severomacedónska polícia vo vyhlásení uviedla, že za "narušenie verejného poriadku" zadržala troch bulharských občanov.

Bulharský minister vnútra Ivan Demerdžiev, ktorý stál na čele oficiálnej delegácie, označil opatrenia prijaté severomacedónskou políciou za "drakonické". "Nie je dôvod na provokácie. Musíme sa pohnúť ďalej... Zjednotená Európa si vyžaduje stabilitu," podotkol Demerdžiev. "Neprišli sme sem provokovať, ale preukázať úctu. Sme susedia, a dobré susedstvo by malo pokračovať," dodal.

Severné Macedónsko a Bulharsko vedú medzi sebou spory v otázkach historických osobností, národnostných menšín, jazyka a národnej identity. Bulharsko napríklad blokovalo snahu svojho suseda vstúpiť do Európskej únie, vlani však upustilo od svojho nesúhlasu s prístupovými rokovaniami po tom, čo dostalo prísľub v súvislosti s rešpektovaním práv menšín.