Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Severoatlantická rada vyzvala Rusko, aby prepustilo námorníkov

Rusko sa v nedeľu 25. novembra 2018 pokúsilo zabrániť trom plavidlám ukrajinského vojenského námorníctva vo vstupe do Azovského mora cez Kerčský prieliv po tom, ako pod ruskom kontrolovaný most umiestnilo obrovskú nákladnú loď. Obe strany sa navzájom obviňujú z porušenia medzinárodného práva a provokatívneho správania. Foto: TASR/AP

Podľa stanoviska Severoatlantickej rady nebolo opodstatnené, aby Rusko použilo vojenskú silu proti trom ukrajinským lodiam a posádkam týchto plavidiel.

Brusel 27. novembra (TASR) - Severoatlantická rada (NAC), najvyšší politický orgán Severoatlantickej aliancie, v utorok večer vydala vyhlásenie k situácii v Azovskom mori, kde došlo k zvýšeniu napätia medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou.

"Vzhľadom na to, že Rusko použilo vojenskú silu proti Ukrajine v blízkosti Azovského mora a Kerčského prielivu, spojenci z NATO vyzývajú Rusko, aby zabezpečilo neobmedzený prístup do ukrajinských prístavov a povolilo slobodu plavby," uvádza sa vo vyhlásení NAC, v ktorej má každý členský štát Aliancie jedného zástupcu.

Podľa stanoviska Severoatlantickej rady nebolo opodstatnené, aby Rusko použilo vojenskú silu proti trom ukrajinským lodiam a posádkam týchto plavidiel. Rada v tejto súvislosti vyzvala Moskvu, aby bezodkladne prepustila zatknutých ukrajinských námorníkov na slobodu a odovzdala zadržané lode.

"Vyzývame na pokoj a zdržanlivosť. Opätovne zdôrazňujeme našu plnú podporu suverenite a územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznávaných hraníc a teritoriálnych vôd," uvádza sa vo vyhlásení NAC, ktoré je totožné s pondelňajším prejavom generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga.

Vo vyhlásení sa tiež spresňuje, že výstavba a čiastočné otvorenie mosta ponad Kerčský prieliv, za čím stojí Rusko, predstavuje ďalšie porušenie suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny.

Šéf Aliancie sa v utorok v bruselskom sídle NATO stretol s predsedom ukrajinského parlamentu Andrijom Parubyjom, po ich rokovaní však nenasledovala tlačová konferencia s novinármi.