Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Severočínsku provinciu Šan-si postihli veľké záplavy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Meteorologický úrad provincie Šan-si v nedeľu varoval, že v nasledujúcich dňoch bude pršať ešte viac.

Peking 11. októbra (TASR) - V dôsledku výdatných zrážok a záplav v severočínskej provincii Šan-si evakuovali viac ako 120.000 ľudí. Uhoľné bane v regióne zostali pre záplavy zavreté a úroda na poliach je zničená, informovala v pondelok s odvolaním sa na miestne médiá agentúra AFP. Dodala, že v provincii v najbližších dňoch očakávajú ďalšie výdatné zrážky.

Záplavy v Šan-si zatiaľ postihli viac ako 1,75 milióna obyvateľov, uviedla štátna tlačová agentúra Sinchua, ktorá minulý týždeň priniesla správu, že v priebehu piatich dní minulého týždňa spadol v Šan-si trojnásobok priemerného úhrnu zrážok za október.

Odhaduje sa, že zničené boli plodiny na ploche s rozlohou 190.000 hektárov. Voda vzala alebo poškodila 17.000 budov, dodali miestne noviny komunistickej strany. Počet obetí úrady zatiaľ nezverejnili.

Meteorologický úrad provincie Šan-si v nedeľu varoval, že v nasledujúcich dňoch bude pršať ešte viac, a vyzval farmárov, aby sa "ponáhľali so zberom úrody, kým je znesiteľné počasie".

Záplavy v provincii Šan-si nastali len niekoľko mesiacov po tom, ako v júli zasiahli centrálnu provinciu Che-nan rekordné záplavy s viac ako 300 obeťami na životoch.

Tieto prírodné katastrofy vyvolávajú obavy o zabezpečenie dodávok energie pred zimou. Len v provincii Šan-si - jednom z významných čínskych uhoľných regiónov - totiž svoju prevádzku kvôli záplavám pozastavilo najmenej 60 uhoľných baní, uvádza sa vo vyhlásení miestnej vlády.