Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Severodoneck je teraz z veľkej časti pod kontrolou Rusov

Na satelitnej snímke budovy zničené okolo nemocnice v ukrajinskom meste Severodoneck v utorok 7. júna 2022. Foto: TASR/AP

Mestá Severodoneck a Lysyčansk, ktoré oddeľuje rieka, boli poslednými územiami v Luhanskej oblasti ešte stále pod ukrajinskou kontrolou.

Kyjev 8. júna (TASR) - Kľúčové východoukrajinské mesto Severodoneck je po krutých bojoch teraz "z veľkej časti" pod ruskou kontrolou, pričom susedné mesto Lysyčansk utrpelo nesmierne škody. V stredu to uviedol Serhij Hajdaj, ukrajinský gubernátor Luhanskej oblasti, kde sa dvojmestie nachádza. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

"Ruské sily ovládajú veľkú časť Severodonecka. Priemyselná zóna mesta je stále naša, nie sú tam žiadni Rusi. Boje prebiehajú iba v uliciach vo vnútri mesta," napísal Hajdaj v odkazovej aplikácii Telegram.

"Rusi strieľajú na všetko, ničia všetky domy v Severodonecku – tankami, delostrelectvom. Strieľajú aj na priemyselnú zónu, ale boje pokračujú, naši chlapci kladú odpor v uliciach," dodal.

Toto strategické mesto sa stalo ohniskom ofenzívy Ruska, ktoré sa po vyhnaní z oblasti metropoly Kyjev a ďalších častí Ukrajiny snaží dobyť východný región štátu, nazývaný Donbas.

Mestá Severodoneck a Lysyčansk, ktoré oddeľuje rieka, boli poslednými územiami v Luhanskej oblasti ešte stále pod ukrajinskou kontrolou.

Lysyčansk zostáva plne pod kontrolou ukrajinskej armády, ale je stále pod "silným a zmätočným" ostreľovaním, oznámil Hajdaj. Doplnil, že ruské sily zámerne mieria na nemocnice a distribučné centrá s humanitárnou pomocou.

"Skaza je nesmierna," napísal na Telegrame.

Hajdaj už predtým v stredu pripustil, že ukrajinské sily sa vzhľadom na prudké ruské útoky "možno budú musieť čoskoro stiahnuť" zo Severodonecka na lepšie upevnené pozície.

Ruská armáda sa pokúša obsadiť celý Donbas, uhoľnú panvu na východe Ukrajiny tvorenú dvoma oblasťami – Doneckou a Luhanskou.