Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Severoírska polícia obvinila dvoch mužov z vraždy novinárky McKeeovej

Na nedatovanej snímke je novinárka Lyra McKeeová. Foto: TASR/AP

Advokáti oboch mužov tvrdia, že dôkazy proti dvojici sú slabé.

Belfast 17. septembra (TASR) - Severoírska polícia vzniesla ďalšie obvinenia v kauze smrti novinárky Lyry McKeeovej. Žena prišla o život v apríli 2019, keď mapovala nepokoje v meste Londonderry. Podľa vyšetrovateľov 29-ročnú novinárku smrteľne postrelili. Polícia v piatok obvinila dvoch mužov z vraždy. Informovala o tom agentúra AFP.

Žalobca pred súdom v Londonderry uviedol, že 33-ročný Gearoid Cavanagh a 21-ročný Jordan Devine boli s ozbrojencom, ktorý vystrelil na reportérku.

"Vychádzame z toho, že strelca sprevádzal Gearoid Cavanagh, ktorý vykonával pomocnú úlohu... Jordan Devine páchateľa povzbudzoval, aby stlačil spúšť," povedal prokurátor.

Advokáti oboch mužov tvrdia, že dôkazy proti dvojici "sú slabé".

Lyra McKeeová zomrela na následky zranení hlavy, ktoré utrpela pri streľbe počas nepokojov v Londonderry. Vtedy neznáma osoba tam okolo 23.00 h miestneho času vypálila niekoľko výstrelov smerom na policajtov a McKeeovú. Postrelenú novinárku okamžite previezli do nemocnice, kde však zraneniam podľahla.

K zodpovednosti za McKeeovej smrť sa prostredníctvom listu zaslaného severoírskym médiám prihlásila militantná skupina s názvom Nová IRA.

Investigatívna novinárka bola podľa agentúry AP vychádzajúcou hviezdou miestnej žurnalistiky. Na jej pohreb prišli stovky ľudí vrátane vtedajšej britskej premiérky Theresy Mayovej a vtedajšieho predsedu írskej vlády Lea Varadkara.