Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Severoírska polícia zadržala v prípade vraždy novinárky ďalšiu osobu

Ilustračná foto. Foto: TASR/DPA

Lyra McKeeová (29) zomrela na následky zranení hlavy, ktoré utrpela pri streľbe počas nepokojov v Londonderry.

Londýn 23. septembra (TASR) - Severoírska polícia zadržala ďalšieho podozrivého v súvislosti s kauzou smrti Lyry McKeeovej. Táto novinárka prišla o život v apríli 2019, keď mapovala nepokoje v meste Londonderry.

Podľa štvrtového vyhlásenia polície v rámci vyšetrovania McKeeovej smrti zadržali v Belfaste 55-ročného muža, a to na základe protiteroristického zákona, informovala agentúra AP.

Lyra McKeeová (29) zomrela na následky zranení hlavy, ktoré utrpela pri streľbe počas nepokojov v Londonderry. Neznámy páchateľ vtedy vypálil niekoľko výstrelov smerom na policajtov a McKeeovú. Postrelenú novinárku okamžite previezli do nemocnice, kde však zraneniam podľahla.

K zodpovednosti za McKeeovej smrť sa prostredníctvom listu zaslaného severoírskym médiám prihlásila militantná skupina s názvom Nová IRA.

Polícia podľa agentúry AP zatkla v stredu v súvislosti s prípadom McKeeovej smrti dvoch mužov vo veku 24 a 29 rokov.

Dvaja ďalší muži boli minulý piatok prepustení na kauciu po tom, ako sa postavili pred súd v Londonderry pre obvinenia z vraždy novinárky. Ako pripomína AP, už dávnejšie bola v kauze vraždy novinárky obvinená ešte jedna osoba.

Investigatívna novinárka bola podľa agentúry AP vychádzajúcou hviezdou miestnej žurnalistiky. Na jej pohreb prišli stovky ľudí vrátane vtedajšej britskej premiérky Theresy Mayovej a vtedajšieho predsedu írskej vlády Lea Varadkara.