Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Polícia zatkla ďalších dvoch mužov v kauze smrti novinárky McKeeovej

Na snímke súd v meste Londonderry v Severnom Írsku, kde sa dnes dvaja muži postavili pred súd v súvislosti s kauzou usmrtenia novinárky Lyry McKeeovej, 22. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Investigatívna novinárka bola podľa agentúry AP vychádzajúcou hviezdou miestnej žurnalistiky.

Londýn 22. septembra (TASR) - Severoírska polícia v stredu oznámila, že zatkla ďalších dvoch ľudí v súvislosti s usmrtením novinárky Lyry McKeeovej, ktorá prišla o život v apríli 2019, keď mapovala nepokoje v meste Londonderry. Informovala o tom agentúra AFP.

Polícia zatkla dvojicu mužov vo veku 24 a 29 rokov v rámci vyšetrovania smrti novinárky pre podozrenie z terorizmu v meste Londonderry. "Neskôr budú vypočutí," uviedla severoírska polícia.
Na nedatovanej snímke je novinárka Lyra McKeeová.
Foto: TASR/AP

Minulý piatok pritom prepustili na kauciu dvoch mužov, ktorí sa postavili pred súd a boli obvinení z vraždy novinárky, ako aj z niekoľkých ďalších trestných činov spojených s výtržníctvom. V tomto prípade okrem toho už v minulosti polícia obvinila ešte jedného muža.

Lyra McKeeová zomrela na následky zranení hlavy, ktoré utrpela pri streľbe počas nepokojov v Londonderry. Vtedy neznáma osoba tam okolo 23.00 h miestneho času vypálila niekoľko výstrelov smerom na policajtov a McKeeovú. Postrelenú novinárku okamžite previezli do nemocnice, kde však zraneniam podľahla.
Írsky premiér Leo Varadkar (druhý zľava), britská premiérka Theresa Mayová sa účastnia na pohrebe zavraždenej novinárky Lyry McKeeovej v Belfaste 24. apríla 2019, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

K zodpovednosti za McKeeovej smrť sa prostredníctvom listu zaslaného severoírskym médiám prihlásila militantná skupina s názvom Nová IRA.

Investigatívna novinárka bola podľa agentúry AP vychádzajúcou hviezdou miestnej žurnalistiky. Na jej pohreb prišli stovky ľudí vrátane vtedajšej britskej premiérky Theresy Mayovej a vtedajšieho predsedu írskej vlády Lea Varadkara.