Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Severokórejský denník: V krajine sa koronavírusom nenakazil nikto

Severokórejský vodca Kim Čong-un, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Severná Kórea (KĽDR) koncom januára oznámila, že spúšťa celoštátny núdzový systém proti novému koronavírusu.

Pchjongjang 16. júna (TASR) - Severokórejské štátne médiá v utorok priniesli správu, že nový koronavírus komunistickú krajinu nezasiahol. Zverejnili ju šesť mesiacov po tom, čo sa koronavírus prvýkrát objavil v čínskom meste Wu-chan a neskôr sa rozšíril po celom svete.

Informovala o tom v utorok juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

Denník severokórejskej vlády Mindžu čoson napísal, že "v našej krajine sa koronavírusom nenakazil ani jediný človek, a to vďaka prísnym opatreniam proti vírusu a dobre organizovanému celoštátnemu systému, ktorý obsiahne všetky sektory spoločnosti od hlavného mesta až po provincie".

Denník zároveň vyzval ľudí, aby ďalej dodržiavali prísnejšie opatrenia proti koronavírusu, lebo nárast prípadov infekcie v krajinách, ktoré uvoľnili opatrenia príliš skoro, ukazuje, že "dokonca aj najmenšie uvoľnenie môže viesť k veľkým následkom".

Denník severokórejskej komunistickej strany Rodong sinmun takisto varoval obyvateľov, aby boli v tomto zdĺhavom boji proti nákaze stále opatrní, pretože "najväčším nepriateľom je nedbalosť".

Severná Kórea (KĽDR) koncom januára oznámila, že spúšťa celoštátny núdzový systém proti novému koronavírusu, a tieto preventívne kroky označila za "politickú záležitosť", ktorá môže rozhodnúť o osude krajiny.

Severná Kórea oznámila, že nemá žiaden prípad nákazy koronavírusom, ale zaviedla aj pomerne tvrdé a rýchle opatrenia - napríklad sprísnila karanténu. Zároveň po mesiacoch odkladu otvorila školy.