Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Severské denníky uverejnia články v ruštine, aby protirečili Kremľu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

V Rusku bol zablokovaný aj prístup na sociálnu sieť Facebook, čo je podľa odborníkov znak, že Kremeľ sa snaží potlačiť akýkoľvek odpor súvisiaci s ukrajinským konfliktom.

Štokholm/Kodaň/Helsinki 10. marca (TASR) - Tri hlavné severské denníky vo štvrtok oznámili, že budú prekladať svoje správy o ukrajinskej vojne do ruštiny a pokúsia sa tak mať dosah na ruskú verejnosť a protirečiť "propagande" Kremľa. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Naším cieľom je dať Rusom nestranné a spoľahlivé správy," napísali v spoločnom stĺpčeku šéfredaktori škandinávskych denníkov – dánskeho Politiken, švédskeho Dagens Nyheter a fínskeho Helsingin Sanomat.

"O tragédii Ukrajiny nemožno ruskú verejnosť informovať cez propagandistické kanály," napísali a skritizovali Moskvu za nariadenie z minulého týždňa zatvoriť "poslednú nezávislú televíznu a rozhlasovú stanicu v Rusku, Dožď a Echo Moskvy".

Svoju činnosť pozastavili v Rusku početné medzinárodné médiá, pretože tam boli zavedené nové kruté pravidlá, podľa ktorých je protizákonné nazývať vojenskú akciu na Ukrajine "invázia" alebo o nej šíriť "lživé" správy.

V Rusku bol zablokovaný aj prístup na sociálnu sieť Facebook, čo je podľa odborníkov znak, že Kremeľ sa snaží potlačiť akýkoľvek odpor súvisiaci s ukrajinským konfliktom.

"Ruské matky musia vedieť, že ich synovia sú posielaní do neznáma, že sú zabíjaní a ráňaní nevinní civilisti, že milióny Ukrajincov boli nútené ujsť zo svojej krajiny a že milióny ukrajinských detí majú zničené detstvo," napísali šéfredaktori.

Kremeľ predstavuje inváziu na Ukrajine ako obmedzenú "vojenskú operáciu", zameranú na obranu rusky hovoriacich Ukrajincov pred "genocídou", vysvetľuje AFP.