Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Atesovú postrelil extrémista, teraz iniciuje zmenu legislatívy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Je jednou zo zakladateliek Európskej občianskej iniciatívy, ktorá má záujem do 12. júla 2018 získať milión petičných podpisov občanov, aby sa Európska komisia začala zaoberať predloženými návrhmi.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Keď mala 21 rokov, postrelil ju útočník z tureckej nacionalistickej organizácie Siví vlci. "Guľku som mala v hrdle, pričom mi zasiahla tepnu. Takmer som zomrela. Stala som sa obeťou útoku za svoje názory - viem, čoho sú extrémisti schopní," uviedla pre TASR aktivistka, právnička a predstaviteľka liberálneho islamu Seyran Atesová. Do Bratislavy prišla v rámci svojho celoeurópskeho turné v boji proti extrémizmu a terorizmu; v súčasnosti žije v Nemecku, avšak narodila sa v Turecku.

Reagovala tak na otázku TASR, či sa nebojí o svoj život podobne ako aktivistka Ayaan Hirsi Aliová, pochádzajúca zo Somálska. Za svoje kritické vyjadrenia na adresu islamu je v neustálom ohrození života, preto je chránená 24 hodín denne.

"Veľmi skoro som sa už vo svojom živote stala aktivistkou bojujúcou za práva žien a za ľudské práva. Samozrejme, pozerala som si aj životopisy svojich predchodcov. Vždy, keď sa pozriem do minulosti, sú tam ľudia, ktorí niečo urobili, a to mi dáva silu pokračovať. Môj život by bol podstatne horší, keby som mlčala, keby som sa stiahla. Samozrejme, poznám Ayaan a poznám ľudí, ktorí žijú podobný život ako ja. Myslím si, že to, čo robíme, nám umožňuje ľahšie sa pozrieť do zrkadla," konštatovala.

Je jednou zo zakladateliek Európskej občianskej iniciatívy. Tá má záujem do 12. júla 2018 získať milión petičných podpisov občanov z minimálne siedmich krajín EÚ, aby sa Európska komisia začala predloženými návrhmi zaoberať. Prijatím komplexnej protiextrémistickej smernice by chcela vyplniť súčasné medzery v boji proti extrémizmu. Európska komisia zaregistrovala iniciatívu 12. júna.

"Je to otázka politického rozhodnutia, v akej spoločnosti chceme žiť, ako si ju chceme upraviť. Napríklad v roku 2003 som prvýkrát žiadala, aby sa vytvorila samostatná skutková podstata núteného manželstva v nemeckom trestnom práve. Od roku 2006 som už dostávala rôzne vyhrážky v súvislosti so svojím životom, odvtedy mám ochranku," spresnila. Po ôsmich rokoch sa jej pripomienky zapracovali do trestného zákona.

Ako potvrdila pre TASR Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, iniciatívu občanov musí podporiť aspoň milión občanov EÚ z minimálne siedmich členských krajín. "V každom z týchto siedmich členských štátov je potrebné zozbierať stanovený minimálny počet vyhlásení o podpore - na Slovensku je to 9750 podpisov," spresnila. Po zozbieraní milióna podpisov organizátori odprezentujú iniciatívu pred Komisiou, ktorá ju posúdi.