Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Si Ťin-pching: Čína a USA sa musia spojiť v boji s koronavírusom

Na snímke čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Čínsky prezident konštatoval, že vzťahy s USA sú v kritickom bode, pričom spolupráca je vzájomne prospešná a je jedinou správnou voľbou.

Peking 27. marca (TASR) – Čína a Spojené štáty by sa mali "spojiť v boji" s pandémiou smrtiaceho koronavírusu, ktorá vyčíňa na celom svete. Dnes to vyhlásil čínsky prezident Si Ťin-pching v telefonickom rozhovore so šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom.

Obe krajiny mali v minulých týždňoch spory v súvislosti s týmto vírusom, ale Si Ťin-pching Trumpovi povedal, že Čína sa chce "aj naďalej deliť o informácie a skúsenosti s USA", uviedla čínska štátna televízna stanica CCTV.

Čínsky prezident konštatoval, že vzťahy s USA sú v kritickom bode, pričom spolupráca je vzájomne prospešná a je "jedinou správnou voľbou". Dodal, že niektoré provincie, mestá a firmy v Číne poskytujú Spojeným štátom zdravotnícky materiál a podporu.

Agentúra AFP pripomína, že Trump a jeho minister zahraničných vecí Mike Pompeo nahnevali tento mesiac Peking, keď opakovane hovorili o "čínskom víruse", keď diskutovali o prepuknutí ochorenia COVID-19, ktoré prvýkrát zaznamenali v čínskom meste Wu-chan.

Hovorca rezortu diplomacie v Pekingu ešte predtým naznačil, že do Wu-chanu zavliekla vírus americká armáda.

V Číne doposiaľ zaznamenali 81 340 prípadov ochorenia COVID-19 a 3292 úmrtí. Počet nových prípadov nákazy v minulých týždňoch rapídne poklesol.

V Spojených štátoch aktuálne evidujú najviac prípadov nákazy novým koronavírusom na svete. USA tak v počte infikovaných predstihli aj Čínu a Taliansko.

Podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa zaznamenali v USA 82 404 nakazených a ochoreniu COVID-19 spôsobenému koronavírusom SARS-CoV-2 podľahlo najmenej 1178 osôb. Za posledný deň pritom približne stovku úmrtí zaznamenali len v New Yorku, ktorý je v rámci USA akýmsi epicentrom nákazy.