Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Si Ťin-pching nariadil Hongkongu prijať opatrenia proti šíreniu COVIDu

Čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Správkyňa Hongkongu Carrie Lamová však v utorok vylúčila zavedenie tvrdého plošného lockdownu, aký sa uplatňuje v iných oblastiach Číny zasiahnutých koronavírusom.

Peking 16. februára (TASR) - Čínsky prezident a generálny tajomník ústredného výboru komunistickej strany Si Ťin-pching vyzval regionálnu vládu v Hongkongu, aby prijala všetky potrebné opatrenia na zastavenie rozsiahleho šírenia koronavírusového variantu omikron. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Hongkong v súčasnosti zažíva doposiaľ najhoršiu vlnu šírenia koronavírusu. V meste denne pribúdajú tisíce prípadov nákazy a nemocnice prestávajú zvládať nápor pacientov s covidom, približuje francúzska tlačová agentúra.

Správkyňa Hongkongu Carrie Lamová však v utorok vylúčila zavedenie tvrdého plošného lockdownu, aký sa uplatňuje v iných oblastiach Číny zasiahnutých koronavírusom.

Hongkonské noviny Ta-kung pao a Wen-chuej pao, lojálne vláde v Pekingu, v stredu zverejnili výzvu čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, podľa ktorého musia byť v Hongkongu uplatnené "všetky nevyhnutné opatrenia" na ochranu verejného zdavia.

Stabilizácia a kontrola šírenia covidu v Hongkongu je podľa Si Ťin-pchinga absolútnou prioritou, ktorá má prednosť pred všetkými ďalšími ohľadmi.

Carrie Lamová v reakcii na tieto slová vyjadrila vďačnosť Si Ťin-pchingovi za to, že sa zaujíma o epidemiologickú situáciu v Hongkongu, ktorý je osobitnou administratívnou oblasťou Číny s rozsiahlymi samosprávnymi právomocami.

"(Hongkonská) vláda v súlade s uvedeným závažným pokynom prezidenta Si Ťin-pchinga prevezme hlavnú zodpovednosť za ochranu životov a zdravia obyvateľov Hongkongu," uviedla Lamová v stredajšom vyhlásení.

Správkyňa Hongkongu už počas minulého víkendu požiadala čínske úrady o pomoc pri zvládaní súčasnej vlny pandémie, konkrétne pri zlepšovaní testovacích kapacít a výstavbe karanténnych stredísk.

Približne 7,5-miliónový Hongkong, ktorý patrí medzi najhustejšie zaľudnené mestá sveta, sprísnil od začiatku tohto roka už viaceré epidemiologické opatrenia. Napriek tomu stúpajú prírastky nakazených na rekordnú úroveň: v stredu miestne úrady hlásili 4230 nových infekcií.

Hongkonským nemocniciam už pritom dochádzajú kapacity na liečbu covidových pacientov. Minimálne dve z nich už tento týždeň museli začať umiestňovať lôžka s chorými na otvorené priestranstvá. V meste tiež opätovne vypukla nákupná panika, keď obyvatelia začali znova vykupovať potraviny, čo podľa AFP pripomínalo scény z počiatočných fáz pandémie.