Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Si Ťin-pching: Žiadna sila nedokáže zastaviť pokrok Číny

Čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) si podáva ruku s holandským premiérom Markom Ruttem v Pekingu 27. marca 2024. Foto: TASR/AP

Peking opakovane tvrdí, že USA sa usilujú brániť hospodárskemu rozvoju Číny obmedzeniami v prístupe k technológiám.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Peking 27. marca (TASR) - Čínsky prezident Si Ťin-pching v stredu povedal holandskému premiérovi Markovi Ruttemu, že pokusy o obmedzenie prístupu k technológiám pokrok jeho krajiny nezastavia, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

"Číňania majú tiež právo na zákonný rozvoj a žiadna sila nedokáže zastavil rýchlosť technologického rozvoja a pokroku Číny," uviedol Si.

Holandsko vlani obmedzilo vývoz technológií na výrobu pokročilých počítačových čipov. USA predtým zablokovali Číne prístup k takýmto čipom či zariadeniam na ich výrobu z bezpečnostných dôvodov a svojich spojencov vyzvali, aby nasledovali tento príklad.

Peking opakovane tvrdí, že USA sa usilujú brániť hospodárskemu rozvoju Číny obmedzeniami v prístupe k technológiám. Čína preto reagovala iniciatívou na domácu výrobu čipov a ďalších technológii.

Rutte a holandský minister pre zahraničný obchod a rozvojovú pomoc Geoffrey van Leeuwen do Číny pricestovali v utorok na dvojdňovú návštevu. Holandská vláda vo vyhlásení uviedla, že s čínskym prezidentom a premiérom Li Čchiangom budú rokovať aj o vojnách na Ukrajine a Pásme Gazy. Témou by mali byť aj vzťahy NATO s Áziou. Rutte je jedným z kandidátov na nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie. Čína však NATO kritizuje za vyvolávanie napätia v indo-tichomorskom regióne.