Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Si Ťin-pching pozval Putina na návštevu Číny

Čínsky prezident Si Ťin-pching počúva ruského premiéra Michaila Mišustina počas ich stretnutia v Moskve v utorok 21. marca 2023. Foto: TASR/AP

Si Ťin-pching pricestoval v pondelok na trojdňovú návštevu Ruska. Neskôr v utorok absolvuje druhé kolo rokovaní s Putinom

Moskva 21. marca (TASR) - Čínsky prezident Si Ťin-pching v utorok oznámil, že pozval šéfa Kremľa Vladimira Putina na návštevu Číny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na ruské štátne agentúry.

"Včera som pozval prezidenta Putina, aby tento rok navštívil Čínu v čase, ktorý mu vyhovuje," uviedol Si Ťin-pching počas rokovania s ruským premiérom Michailom Mušistinom.

Si Ťin-pching pricestoval v pondelok na trojdňovú návštevu Ruska. Neskôr v utorok absolvuje druhé kolo rokovaní s Putinom. Pôjde o oficiálne rokovanie. Ich pondelkové stretnutie sa konalo bez účastí delegácií a trvalo viac ako štyri hodiny.

Ako pripomína agentúra AP, Čína potrebuje Rusko ako zdroj nerastných surovín aj ako partnera v súperení so Spojenými štátmi na svetovej scéne.