Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Si Ťin-pching priletel do Moskvy, kde sa stretne s Putinom

Na videosnímke čínsky prezident Si Ťin-pching stojí na červenom koberci počas uvítacej ceremónie na vládnom letisku Vnukovo 2 na predmestí Moskvy v pondelok 20. marca 2023. Foto: TASR/AP

Kremeľ v pondelok privítal mierový plán Číny pre Ukrajinu a uviedol, že aj ten bude predmetom rokovaní Si Ťin-pchinga s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Moskva 20. marca (TASR) - Čínsky prezident Si Ťin-pching priletel v pondelok na trojdňovú návštevu Moskvy. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

"Verím, že táto návšteva bude plodná a dá nový impulz zdravému a stabilnému vývoju čínsko-ruských vzťahov," cituje Si Ťin-pchinga pri príchode agentúra AFP. Zároveň označil Čínu a Rusko za dobrých susedov a spoľahlivých partnerov.

Obe krajiny považujú cestu čínskeho prezidenta za súčasť snáh o ďalšie prehĺbenie ich "neobmedzeného priateľstva".

Kremeľ v pondelok privítal mierový plán Číny pre Ukrajinu a uviedol, že aj ten bude predmetom rokovaní Si Ťin-pchinga s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Peking vyzýva na prímerie na Ukrajine. Spojené štáty ho však odmietajú, pretože sa domnievajú, že by sa tak potvrdili územné zisky Ruska.

Čína vníma Rusko ako zdroj ropy a zemného plynu pre energetické potreby svojej ekonomiky. Považuje ho okrem toho aj za partnera voči prevahe Spojených štátov v zahraničných záležitostiach. Podľa AP čínsky prezident svojou návštevou Ruska preukazuje Putinovi politickú podporu v čase pokračujúceho konfliktu na Ukrajine.

Si Ťin-pching pricestoval do Moskvy niekoľko dní po tom, ako Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal zatýkací rozkaz na Putina za vojnové zločiny na Ukrajine. Rusko, ktoré nie je súčasťou ICC, zatykač označilo za neplatný. Čínske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok ICC vyzvalo, aby sa vyhol politizácii a dvojitým štandardom a rešpektoval imunitu hláv štátov.