Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Si Ťin-pching v Moskve: Čína bude uprednostňovať vzťahy s Ruskom

Ruský premiér Michail Mišustin (vpravo) gestikuluje počas rozhovoru s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom počas ich stretnutia v Moskve v utorok 21. marca 2023. Foto: TASR/AP

Si pricestoval na návštevu Ruska v pondelok a absolvoval už niekoľko hodinové neformálne stretnutie s prezidentom Vladimirom Putinom.

Moskva 21. marca (TASR) - Rusko a Čína sú významné susediace veľmoci a strategickí partneri, povedal v utorok čínsky prezident Si Ťin-pching na stretnutí s ruským premiérom Michailom Mišustinom v Moskve. Čína podľa jeho slov bude vzťahy s Ruskom naďalej uprednostňovať. TASR správu prevzal z agentúry AFP.

Čínsky premiér Li Čchiang bude podľa prezidenta aj naďalej uprednostňovať všestranné strategické partnerstvo medzi Čínou a Ruskom.

Si pricestoval na návštevu Ruska v pondelok a absolvoval už niekoľko hodinové neformálne stretnutie s prezidentom Vladimirom Putinom. Čínsky prezident ho pri zvítaní v Kremli nazval "drahým priateľom" a šéf Kremľa mu toto oslovenie opätoval. Si je podľa vlastných slov presvedčený, že Rusi v budúcoročných prezidentských voľbách podporia Putina.

Oficiálna schôdzka oboch prezidentov aj s účasťou delegácií je na programe v utorok.