Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Si Ťin-pching vyzval na politické riešenie konfliktu na Ukrajine

Čínsky prezident Si Ťin-pching, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Peking naďalej odmieta odsúdiť ruskú inváziu na Ukrajinu a kritizuje sankcie Západu voči Moskve.

Peking 1. decembra (TASR) - Čínsky prezident Si Ťin-pching vyzval na rokovania o politickom riešení konfliktu na Ukrajine. Uviedol to počas štvrtkového stretnutia s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom v Pekingu. Informuje TASR na základe správ agentúr AP a DPA.

"Riešenie ukrajinskej krízy politickými prostriedkami je v najlepšom záujme Európy a spoločnom záujme všetkých krajín v Eurázii," povedal Si Ťin-pching, ktorého citovala čínska štátna televízia CCTV. Dodal, že za súčasných podmienok sa "musíme vyhnúť eskalácii a rozšíreniu krízy" a snažiť sa o mier.

Čína sa v podobnom duchu vyjadrovala o vojne na Ukrajine aj v minulosti, všíma si AP. Peking naďalej odmieta odsúdiť ruskú inváziu na Ukrajinu a kritizuje sankcie Západu voči Moskve.

Michel počas stretnutia povedal, že EÚ sa spolieha na Čínu, aby ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN využila svoj vplyv na Rusko, aby rešpektovalo Chartu OSN a ukončilo brutálnu vojnu na Ukrajine, povedal hovorca EÚ.

Predseda Európskej rady a Si Ťin-pching tiež zdôraznili, že "jadrové hrozby sú nezodpovedné a vysoko nebezpečné".

Predstavitelia EÚ uviedli, že Michelova jednodňová návšteva Číny je zameraná na hľadanie rovnováhy medzi ekonomickými záujmami Únie v spolupráci s Čínou a potrebou zaujať jasné stanovisko voči Pekingu pri obrane demokracie a základných slobôd.