Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Si Ťin-pching vyzval na posilnenie čínskej armády a bezpečnosti

Čínsky prezident Si Ťin-pching počas prejavu na záver Čínskeho národného ľudového kongresu (NPC) 13. marca 2023 v Pekingu. Foto: TASR/AP

Si Ťin-pching sa pondelok sa delegátom poďakoval za znovuzvolenie a sľúbil, že pri ďalšom výkone prezidentského mandátu budú pre neho kľúčové záujmy obyvateľov Číny.

Peking 13. marca (TASR) - Čínsky prezident a šéf komunistickej strany Si Ťin-pching v pondelok vyzval na posilnenie čínskej armády národnej bezpečnosti Číny. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

"Musíme naplno podporovať modernizáciu národnej obrany a ozbrojených síl a vytvoriť z ľudových ozbrojených síl veľký mohutný múr z ocele, ktorý účinne ochráni zvrchovanosť krajiny, jej bezpečnosť a záujmy v oblasti ďalšieho rozvoja," povedal Si vo svojom prejave na záver výročného zasadnutia Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov v Pekingu.

Delegáti tohto 2980-členného zhromaždenia v piatok schválili návrh, ktorým Si získal svoj tretí päťročný mandát na výkon prezidentskej funkcie, pripomína AFP. Opätovne ho zvolili aj za šéfa Ústrednej vojenskej komisie, čo je vrcholný vojenský orgán komunistickej Číny.

Si Ťin-pching sa pondelok sa delegátom poďakoval za znovuzvolenie a sľúbil, že pri ďalšom výkone prezidentského mandátu budú pre neho kľúčové záujmy obyvateľov Číny.

"Bezpečnosť je základom rozvoja a stabilita je predpokladom pre prosperitu," povedal. Takisto žiadal stabilitu Hongkongu a "zjednotenie" s de facto nezávislým ostrovom Taiwan, ktorý Čína považuje za súčasť svojho územia.

Tento ostrov s približne 23 miliónmi obyvateľov má demokratickú vládu a nikdy nebol súčasťou komunistickej Čínskej ľudovej republiky založenej v roku 1949.