Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Si Ťin-pching vyzval na zlepšenie vzťahov s Austráliou

Čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) a austrálsky premiér Anthony Albanese pózujú počas stretnutia na summite G20 na indonézskom ostrove Bali v utorok 15. novembra 2022. Foto: TASR - AP

Čína je najväčším obchodným partnerom Austrálie, ich bilaterálne vzťahy sa však v uplynulých rokoch zhoršovali.

Nusa Dua 15. novembra (TASR) - Čínsky prezident Si Ťin-pching po utorkovom stretnutí s austrálskym premiérom Anthonym Albanesem na indonézskom ostrove Bali vyzval na zlepšenie a rozvoj vzťahov s Austráliou. Išlo o prvé oficiálne stretnutie lídrov oboch krajín po viac ako piatich rokoch. TASR o tom informovala na základe správy agentúry AFP.

"Mali by sme zlepšovať, udržiavať a rozvíjať naše vzťahy, pretože sú v súlade so základnými záujmami obyvateľov oboch krajín," povedal Si Ťin-pching.

Albanese toto stretnutie označil za "pozitívne a konštruktívne". Povedal, že s čínskym prezidentom diskutovali o obchodných a konzulárnych otázkach, ako aj o otázkach dodržiavania ľudských práv, píše agentúra Reuters.

"Austrália sa snaží o stabilné vzťahy s Čínou. Musíme zvládnuť veľké rozdiely, avšak vždy na tom budeme lepšie, keď budeme viesť dialóg a budeme schopní hovoriť konštruktívne a relevantne, ale aj úprimne," povedal Albanese.

Hoci rozhovor trval len 32 minút a konal sa popri dvojdňovom summite skupiny G20 na Bali, podľa AFP signalizoval veľký posun v rámci diplomatických kontaktov medzi Pekingom a Canberrou.

Lídri Austrálie a Číny mali krátke stretnutie počas summitu G20 aj v roku 2019 v Japonsku. Vtedajší austrálsky premiér Scott Morrison sa stretol so Si Ťin-pchingom. Oficiálne stretnutie najvyšších predstaviteľov oboch krajín sa však neuskutočnilo už päť rokov. Len v júni sa pritom po dvoch rokoch obnovil ich kontakt na úrovni ministrov.

Čína je najväčším obchodným partnerom Austrálie, ich bilaterálne vzťahy sa však v uplynulých rokoch zhoršovali. Dôvodom boli napríklad spory o vplyve a správaní sa Číny v tichomorskom regióne či výzvy Austrálie na medzinárodné vyšetrenie pôvodu koronavírusovej pandémie, čo viedlo k uvaleniu obchodných sankcií zo strany Číny.