Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Si Ťin-pching: Vzťahy USA a Číny ovplyvnia osud celého ľudstva

Čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) so šéfom demokratickej väčšiny v americkom Senáte Chuckom Schumerom pred ich bilaterálnym stretnutím v Pekingu 9. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Schumer sa s delegáciou v pondelok stretol aj s čínskym ministrom zahraničných vecí Wang Im.

Peking 9. októbra (TASR) - Vzťahy Číny a USA ovplyvnia "osud ľudstva", vyhlásil v pondelok čínsky prezident Si Ťin-pching po stretnutí so šéfom demokratickej väčšiny v americkom Senáte Chuckom Schumerom a jeho delegáciou v Šanghaji. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP.

"Vzťahy Číny a Spojených štátov amerických vo svete plnom zmien a nepokojov rozhodnú o budúcnosti a osude ľudstva," povedal Si po stretnutí. Bilaterálne vzťahy Číny a USA považuje za najdôležitejšie na svete.

Obe krajiny musia podľa neho preukázať víziu a zodpovednosť, zlepšiť blahobyt svojich národov a podporiť pokrok celej spoločnosti. Vo všeobecnosti sa podľa neho vzťah Číny a USA posúva vpred. "Svet sa vyvíja a doba sa mení, ale mierové spolužitie Číny a USA sa nezmenilo," dodal.

Schumer sa s delegáciou v pondelok stretol aj s čínskym ministrom zahraničných vecí Wang Im. Ten vyjadril presvedčenie, že návšteva americkej delegácie v Šanghaji pomôže USA lepšie porozumieť Číne a obom krajinám "racionálnejšie zvládnuť existujúce rozdiely a vrátiť sa k zdravému rozvoju vzťahov".

Americký senátor však na stretnutí vyjadril sklamanie nad nedeľným vyhlásením čínskeho ministra ku konfliktu medzi Izraelom a Palestínou. Podľa Schumera Wang "neprejavil žiadny súcit či podporu pre Izrael v týchto ťažkých časoch".

Peking v nedeľu vyzval obe strany konfliktu na okamžité prímerie. Útoky však podľa AFP priamo neodsúdil a vyhlásil, že vyriešenie konfliktu vyžaduje vytvorenie dvoch samostatných štátov. Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničia Mao Ning v pondelok uviedla, že Čína odsudzuje násilie voči civilistom v Izraeli a na palestínskych územiach. Zopakovala potrebu ukončenia konfliktu a vytvorenia dvoch štátov. Obe strany tiež vyzvala na návrat k mierovým rokovaniam.

V sobotu sa americká delegácia stretla aj s regionálnym šéfom Komunistickej strany v Šanghaji Čchen Ťi-ningom. Na stretnutí delegácia kritizovala čínske spoločnosti za podnecovanie závislosti od fentanylu v USA.