Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Čínsky prezident zagratuloval Macronovi k volebnému víťazstvu

Na archívnej snímke vpravo francúzsky prezident Emmanuel Macron víta čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Elyzejskom paláci v Paríži. Foto: TASR/AP

Čínsky prezident vo svojom blahoželaní uviedol, že vzťahy medzi Pekingom a Parížom vždy vnímal zo strategickej a dlhodobej perspektívy.

Peking 25. apríla (TASR) - Čínsky prezident Si Ťin-pching v pondelok zagratuloval Emmanuelovi Macronovi k opätovnému zvoleniu za francúzskeho prezidenta. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Čínsky prezident vo svojom blahoželaní uviedol, že vzťahy medzi Pekingom a Parížom vždy vnímal zo "strategickej a dlhodobej perspektívy". Vyjadril pritom nádej, že sa tieto vzájomne prospešné kontakty bude dariť aj naďalej stabilne rozvíjať.

To je podľa Si Ťin-pchinga obzvlášť dôležité v súčasnosti, keď medzinárodná scéna prechádza "komplexnými zmenami", uvádza sa v gratulácii Macronovi, z ktorej citovala čínska štátna televízia CCTV.

Z oficiálnych výsledkov nedeľňajších volieb zverejnených po sčítaní všetkých odovzdaných hlasov vyplýva, že Macron získal 58,54 percenta, zatiaľ čo jeho krajne pravicovej vyzývateľke Marine Le Penovej vyjadrilo podporu 41,46 percenta voličov, uvádza agentúra AFP.