Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Si Ťin-pching zdôraznil priateľstvo medzi Čínou a KĽDR

Na archívnej snímke čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Čína a Severná Kórea počas uplynulého roka pracovali na zlepšení vzájomných vzťahov, ktoré upadli po tom, ako Peking podporil sankcie OSN voči KĽDR v spojitosti s jej jadrovým programom.

Soul 19. júna (TASR) - Čínsky prezident Si Ťin-pching v stredu pred svojou návštevou Pchjongjangu v príspevku pre severokórejský štátny denník Rodong sinmun napísal, že priateľstvo Pekingu s izolovanou Severnou Kóreou je "nenahraditeľné". Informovala o tom agentúra AFP.

Peking je podľa Si Ťin-pchinga ochotný vytvoriť spoločný plán s Pchjongjangom s cieľom dosiahnuť "trvalú stabilitu" v oblasti výhodnej Ázie.

Čína a Severná Kórea počas uplynulého roka pracovali na zlepšení vzájomných vzťahov, ktoré upadli po tom, ako Peking podporil sankcie OSN voči KĽDR v spojitosti s jej jadrovým programom, pripomína AFP.

Si Ťin-pchingova cesta je prvá návšteva čínskeho prezidenta v Pchjongjangu od roku 2005, keď mesto navštívil jeho predchodca Chu Ťin-tchao. Úradujúci čínsky prezident v názorovom článku zdôraznil, že tieto dve krajiny si tento rok pripomínajú 70. výročie nadviazania vzájomných vzťahov a priateľstvo sa podľa jeho slov stáva silnejším.