Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Si Ťin-pching žiada okamžité prímerie medzi Izraelom a Hamasom

Na snímke čínsky prezident Si Ťin-pching 15. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Juhoafrická republika (JAR) organizuje virtuálne stretnutie lídrov skupiny BRICS. Cieľom je vypracovať spoločnú odpoveď na konflikt medzi Izraelom a Hamasom.

Peking 21. novembra (TASR) - Čínsky prezident Si Ťin-pching v utorok žiadal okamžité prímerie v konflikte medzi Izraelom a hnutím Hamas a prepustenie zadržiavaných civilistov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Všetky zúčastnené strany konfliktu by mali okamžite zastaviť paľbu a boje, zastaviť násilie a útoky cieliace na civilistov, a prepustiť zadržiavaných civilistov, s cieľom zabrániť strate ďalších životov a utrpeniu," uviedol Si na virtuálnom summite lídrov zoskupenia BRICS.

Čínsky prezident nespomenul približne 240 rukojemníkov, ktoré hnutie Hamas počas útokov zo 7. októbra unieslo z Izraela do Pásma Gazy a ani palestínskych väzňov v Izraeli, konštatuje AFP. Žiadal však medzinárodnú mierovú konferenciu s cieľom vyriešiť konflikt medzi Izraelom a Hamasom.

"Na Blízkom východe nemôže byť udržateľný mier a bezpečnosť bez spravodlivého riešenie otázky Palestíny," povedal Si. Čína podľa jeho slov žiada o skoré zvolanie medzinárodnej mierovej konferencie. Dodal, že jeho krajina od začiatku konfliktu aktívne vyvíja úsilie na dosiahnutie prímeria. Peking takisto poskytuje humanitárnu pomoc Gaze a bude v tom pokračovať.

Juhoafrická republika (JAR) organizuje virtuálne stretnutie lídrov skupiny BRICS, ktorú okrem JAR a Číny tvorí aj Brazília, India a Rusko. Cieľom je vypracovať spoločnú odpoveď na konflikt medzi Izraelom a Hamasom.