Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Sibírske mesto Verchojansk zaznamenalo najvyššiu teplotu v histórii

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Jedno z najmenších miest v Rusku leží za polárnym kruhom v Jakutskej republike, približne 4660 kilometrov severovýchodne od Moskvy.

Moskva 21. júna (TASR) - Ruské sibírske mesto Verchojansk, ktoré je známe veľkými výkyvmi teplôt, zaznamenalo v sobotu najvyššiu teplotu v histórii meraní - 38 stupňov Celzia, píše agentúra AP.

Jedno z najmenších miest v Rusku leží za polárnym kruhom v Jakutskej republike, približne 4660 kilometrov severovýchodne od Moskvy.

Mesto s 1300 obyvateľmi drží Guinessov rekord za najextrémnejšie výkyvy teplôt. Najnižšia zaznamenaná teplota je mínus 68 stupňov Celzia, predošlá najvyššia teplota bola 37,2 stupňa Celzia.

Vo väčšej časti Sibíri tento rok meteorológovia evidujú nadpriemerné teploty, ktoré prispievajú k lesným požiarom. V Jakutsku v súčasnosti horí okolo 275.000 hektárov lesa.

Celkovo lesné požiare v Rusku tento rok zničili už 9900 štvorcových kilometrov porastov. Podľa lesnej správy sa v súčasnosti na boji s ohnivými živlom v Rusku podieľa viac ako 1000 hasičov za podpory 30 lietadiel. Mnohé požiare však vyčíňajú v zle prístupných oblastiach, kde sa k nim môžu zasahujúce zložky dostať len ťažko alebo vôbec.

V uplynulom roku padlo lesným požiarom v Rusku za obeť 150.000 štvorcových kilometrov porastov, vyplýva z odhadov organizácie Greenpeace. Obyvatelia niektorých oblastí museli celé týždne znášať vzniknutý dym.