Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Sibírsky región Tuviansko nariadil očkovanie proti bubonickému moru

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

Bubonický mor je vysokonákazlivé a ochorenie prenosné medzi zvieratami a ľuďmi prostredníctvom pohryznutia infikovanými blchami a kontaktom s infikovanými zvieratami.

Moskva 13. augusta (TASR) - Líder odľahlej ruskej republiky Tuviansko vo štvrtok uviedol, že obyvatelia dvoch tamojších okresov ležiacich na hraniciach s Mongolskom budú zaočkovaní proti bubonickému moru. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Šolban Kara-ool vydal tento príkaz po tom, ako mongolské ministerstvo zdravotníctva v stredu vyhlásilo, že na západe krajiny zomrel muž na bubonický mor. Išlo o najnovší z niekoľkých prípadov, ktoré sa v Mongolsku a susednej Číne vyskytli v tomto roku.

V oboch hraničných okresoch - Ovjurskom a Mongun-Tajginskom - žije približne 14.000 ľudí.

"Táto choroba je nebezpečná," uviedol líder tohto sibírskeho regiónu vo vyhlásení, v ktorom vyzýva, aby bol každý, kto má viac než dva roky, zaočkovaný. Šolban Kara-ool zároveň požaduje stále zásoby očkovacej látky.

Zdravotnícki činitelia už skôr varovali obyvateľov horských regiónov Tuviansko a Altajsko, aby nelovili ani nekonzumovali svište.

Bubonický mor je vysokonákazlivé a ochorenie prenosné medzi zvieratami a ľuďmi prostredníctvom pohryznutia infikovanými blchami a kontaktom s infikovanými zvieratami.

Mongolská vláda po výskyte prípadov zareagovala kampaňami, ktoré majú odradiť ľudí od konzumácie týchto veľkých hlodavcov. Loviť svište je v Mongolsku protizákonné, ale mnoho ľudí vo vidieckych oblastiach je presvedčených, že ich mäso je dobré pre zdravie.