Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Siedmich prodemokratických aktivistov uznal hongkonský súd za vinných

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzi usvedčených disidentov patria aj niektorí najznámejší hongkonskí aktivisti - 82-ročný spoluzakladateľ hongkonskej Demokratickej strany Martin Lee a 73-ročný mediálny magnát Jimmy Lai.

Hongkong 1. apríla (TASR) - Siedmich popredných prodemokratických aktivistov uznal hongkonský súd vo štvrtok za vinných z organizovania a účasti na nepovolenom zhromaždení. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Medzi usvedčených disidentov patria aj niektorí najznámejší hongkonskí aktivisti - 82-ročný spoluzakladateľ hongkonskej Demokratickej strany Martin Lee a 73-ročný mediálny magnát Jimmy Lai. Lai je vo väzbe po tom, čo ho obvinili z tajnej dohody s cudzími silami. Porušil tým nový zákon o národnej bezpečnosti, ktorý Peking zaviedol v Hongkongu v júni minulého roka.

Peking sa v poloautonómnom Hongkongu snaží potlačiť disent po rozsiahlych protestoch z roku 2019. Zmienený zákon o národnej bezpečnosti kriminalizuje aktivity považované za protištátnu činnosť, separatizmus, terorizmus či spriahnutie sa so zahraničnými silami.

K nezákonnému zhromažďovaniu sa vo februári na súde priznali dvaja ďalší aktivisti - Ou Nuo-süan a Liang Jao-čung. Hrozí im trest odňatia slobody do päť rokov.