Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Prezident Sierra Leone: Trest smrti je nehumánny

Na archívnej snímke sierraleonský prezident Julius Maada Bio. Foto: TASR/AP

Posledné popravy sa v Sierre Leone uskutočnili v roku 1998, keď bolo odsúdených na smrť 24 príslušníkov armády za účasť na pokuse o štátny prevrat z predchádzajúceho roka.

Freetown 8. októbra (TASR) - Prezident západoafrickej republiky Sierra Leone Julius Maada Bio v piatok oznámil, že podpísal návrh zákona, ktorým sa ruší trest smrti. Informovala o tom agentúra AFP.

Daný krok prichádza po tom, ako sierraleonskí zákonodarcovia v júli odhlasovali zákaz trestu smrti a jeho nahradenie doživotným trestom odňatia slobody alebo minimálne 30-ročným pobytom za mrežami.

"Náš národ sa dnes zbavil hrôz krutej minulosti. Potvrdzujeme tak svoju vieru v posvätnosť života," uviedol prezident a dodal, že trest smrti je "nehumánny".

Sierra Leone, ktorá sa stále spamätáva z desaťročí občianskej vojny, bola pod tlakom ľudskoprávnych skupín v súvislosti s platným zákonom umožňujúcim trest smrti.

Vláda v máji - ešte predtým, ako parlament schválil predmetný návrh zákona -, oznámila, že hodlá prijať zákaz trestu smrti s cieľom podporiť dodržiavanie ľudských práv.

Posledné popravy sa v Sierre Leone uskutočnili v roku 1998, keď bolo odsúdených na smrť 24 príslušníkov armády za účasť na pokuse o štátny prevrat z predchádzajúceho roka.

Sierra Leone, bývalá britská kolónia, kde žije 7,5 milióna obyvateľov, zostáva napriek tomu, že je bohatá na vzácne nerastné suroviny, jednou z najchudobnejších krajín na svete.

Tamojšiu ekonomiku zruinovala občianska vojna z rokov 1991-2002, ktorá si vyžiadala 120.000 obetí na životoch. Ďalšou ranou pre krajinu bola v rokoch 2014-2016 pandémia eboly.