Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vláda v Sierre Leone schválila návrh zákona na legalizáciu interrupcií

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Populačný fond Organizácie Spojených národov v roku 2017 zaznamenal v Sierre Leone až 1120 úmrtí matiek na 100.000 pôrodov.

Freetown 3. júla (TASR) - Vláda v Sierre Leone schválila návrh zákona na legalizáciu umelého prerušenia tehotenstva. Tento západoafrický štát patrí medzi krajiny s najvyššou úmrtnosťou matiek na svete. Oznámil to tamojší prezident Julius Maada Bio na 10. africkej konferencii o sexuálnom zdraví a právach. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Sierraleonská vláda jednomyseľne odsúhlasila nový návrh zákona, ktorý ochráni zdravie a dôstojnosť všetkých žien a dievčat v reprodukčnom veku, uviedol Bio. Toto rozhodnutie privítali aj organizátori konferencie, podľa ktorých je to veľký krok vpred v oblasti dodržiavania ľudských práv a práv žien.

Súčasný zákon o interrupciách, ktorý začal v Sierre Leone platiť v roku 1861, zakazuje vykonávanie umelého prerušenia tehotenstva okrem prípadu, keď je ohrozené zdravie matky.

Populačný fond Organizácie Spojených národov (OSN) v roku 2017 zaznamenal v Sierre Leone až 1120 úmrtí matiek na 100.000 pôrodov. Ide o jednu z najvyšších mier materskej úmrtnosti na svete.

Sierraleonský parlament schválil návrh zákona o legalizácii interrupcií už v roku 2015. Vtedajší prezident Ernest Bai Koroma ho však nepodpísal pre nátlak zo strany náboženských skupín.