Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Atentáty v Iraku zabili najmenej 70 ľudí

Záber z nepokojov v Bagdade. Foto: TASR/AP

dejiskom výbuchov ôsmich náloží v Bagdade boli autobusové zastávky, rušné trhy, ale aj parkovisko v blízkosti školy, z ktorej práve vychádzali študenti po skúškach. Počet obetí ešte môže stúpnuť.

Bagdad 20. mája (TASR) - Bomba odpálená dnes popoludní v aute na trhovisku v šiitskej štvrti Bagdadu zabila 13 ľudí a ďalších 25 zranila. Celková bilancia dnešnej série protišiitskych atentátov v Iraku tak vzrástla na najmenej 70, citovala irackých predstaviteľov agentúra Associated Press.
Ako informovala polícia, dejiskom výbuchov deviatich náloží v Bagdade boli autobusové zastávky, rušné trhy, ale aj parkovisko v blízkosti školy, z ktorej práve vychádzali študenti.

Dve v aute nastražené nálože explodovali dnes simultánne i v meste Basra na juhu Iraku, prvá z náloží na parkovisku, druhá na rušnej ulici. Ako pripomenula agentúra Reuters, väčšinu obyvateľstva Basry tvoria šiiti.

Ďalších 12 obetí hlásia z provincie Anbár, kde sa v noci nadnes uskutočnila operácia na oslobodenie skupiny policajtov, ktorí sa stali terčom únosu neznámych militantov. Pri operácii 12 z unesených prišlo o život a ďalší štyria boli ranení. Bezprostredne nebolo jasné, či policajtov zastrelili ich únoscovia, alebo či sa dostali do krížovej paľby.

Provincia Anbár je baštou sunnitských moslimov. Jej metropola Ramádí je od decembra minulého roku často dejiskom sunnitských protestov proti súčasnej vláde vedenej šiitmi.

V krajine rastú obavy z ďalších náboženskách nepokojov

Irak v uplynulých dňoch zažil nárast útokov, ktorých terčom bola rovnako sunnitská ako aj šiitská komunita. Atentáty vyvolali obavy z opätovného vypuknutia náboženských nepokojov, ktoré Irak zasiahli v rokoch 2006 a 2007 a ktoré krajiny doviedli takmer na prah občianskej vojny.

V súvislosti s útokmi na miesta kultu oboch vetiev islamu iracký premiér Núrí Málikí vyzval v nedeľu na spoločné šiitsko-sunnitské modlitby a uviedol, že páchatelia útokov na mešity sú nepriateľmi oboch konfesií.

"Vyzývam na spoločné modlitby každý piatok... v niektorej z veľkých mešít Bagdadu," uvádza sa v Málikího komuniké. Páchateľov útokov, vrátane posledného z minulého piatka v Bakúbe, obvinil z toho, že sa snažia v Iraku vyprovokovať medzikonfesionálny konflikt.

Napätie medzi vládou premiéra Málikího, ktorý je šiitom, a sunnitskou menšinou pretrváva vo viacerých regiónoch krajiny už viac ako päť mesiacov. Sunniti vládu obviňujú, že ich marginalizuje a zneužíva proti nim zákony na boj s terorizmom.

Vláda voči sunnitom urobila už viacero ústupkov a napríklad sunnitom v bezpečnostných zložkách bojujúcim proti teroristickej sieti al-Káida zvýšila mzdy. Zásadné problémy sunnitov však nevyriešila.