Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Sikorski sa zaviazal, že bude podporovať ´titanský boj´ Ukrajiny

Nový minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski prichádza na úrad vlády vo Varšave v stredu 13. decembra 2023. Foto: TASR - AP

Minister bol na svojej prvej zahraničnej návšteve od nástupu do funkcie a stretol sa v Kyjeve s kolegom Dmytrom Kulebom.

Kyjev 22. decembra (TASR) - Nový poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v piatok sľúbil Ukrajine podporu Varšavy. Minister bol na svojej prvej zahraničnej návšteve od nástupu do funkcie a stretol sa v Kyjeve s kolegom Dmytrom Kulebom. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Už samotná návšteva signalizuje, že nová poľská vláda bude podporovať Ukrajinu, hoci nedávno za predchádzajúcej vlády sa vynorili náznaky napätia vo vzťahoch.

"Je absolútne neprijateľné, aby krajina útočila na suseda a bombardovala mestá, ničila celé oblasti, deportovala deti... Pán minister, v tomto titanskom boji je Poľsko na vašej strane," povedal Sikorski, keď rozhovory s Kulebom prerušili sirény leteckého poplachu.

Poľsko je jedným k najvytrvalejších spojencov Ukrajiny odvtedy, ako ju vo februári 2022 napadlo Rusko, ale vzťahy sa naštrbili pred poľskými októbrovými voľbami, keď sa vtedajšia vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) snažila prilákať voličov využívaním ich únavy z konfliktu.

Nová vláda vedená bývalým predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom však sľúbila, že zosilní podporu Ukrajiny. Tusk sa zaviazal, že vyrieši mesiac trvajúcu blokádu poľských autodopravcov na hranici s Ukrajinou, kde žiadajú znovuzavedenie obmedzení pre ich ukrajinských konkurentov.

Sikorski, ktorý sa podľa očakávaní bude sústreďovať na riešenie blokády, znovu vyjadril Ukrajine podporu.

"Som presvedčený, že toto je posledná koloniálna vojna v Európe a musí sa skončiť... takto: Rusko musí prehrať a Ukrajina zvíťaziť. A v tejto veci, bez ohľadu na to, kto je v Poľsku pri moci, sme jednotní, ako vidíte," dodal Sikorski.