Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Sikorski varoval Berlín pred ruskými jadrovými zbraňami v Kaliningrade

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski (vľavo) hovorí počas spoločnej tlačovej konferencie so svojou nemeckou kolegyňou Annalenou Baerbocková na ministerstve zahraničných vecí v Berlíne v utorok 30. januára 2024. Foto: TASR/AP

Putin sa vyhrážal Poľsku, Lotyšsku a Fínsku, vyhlásil poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski.

Varšava 30. januára (TASR) – Ruské jadrové zbrane v Kaliningradskej oblasti by mohli doletieť až do Berlína. Uviedol to poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v rozhovore pre utorkové vydanie denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), informuje TASR podľa agentúry PAP.

"Putin sa vyhrážal Poľsku, Lotyšsku a Fínsku," vyhlásil Sikorski. "Vždy, keď sa vyhráža nejakej krajine, myslí to vážne, no až príliš často sme to brali na ľahkú váhu. V Bielorusku sú ruské tanky a teraz tam Moskva poslala aj jadrové zbrane. Jadrové zbrane na raketách Iskander v okolí Kaliningradu dokážu doletieť do Berlína. Vždy ma prekvapuje, že sa to v Nemecku nerieši," dodal poľský minister.

Západ je ekonomicky 20-násobne silnejší než Rusko, ktoré vedie v množstve produkovaných zbraní, varoval Sikorski. Vyzval preto na mobilizáciu kapacít a vystríhal pred ukončením vojenskej pomoci, ktorú USA poskytujú Ukrajine. V takom prípade by Európa čelila dileme – zdvojnásobiť úsilie a nahradiť Spojené štáty v dodávkach zbraní, alebo nechať Putina, aby Ukrajinu porazil. Ocenil však zvýšenie podpory zo strany Berlína.

Západ sa po konci studenej vojny v roku 1989 odzbrojil a obmedzil zbrojársku výrobu. Teraz sa to zmenilo a robia sa správne kroky, no je potrebné konať rýchlo, pretože Ukrajina je pod tlakom, dodal Sikorski.

Hrozby bývalej vlády o ukončení vyzbrojovania Ukrajiny poľskými zbraňami označil ako rozpor medzi jej vyhláseniami a skutkami. Podľa Sikorského bude pomoc pokračovať a Poľsko hľadá spôsob, ako ju zvýšiť.

Poľský vynakladá na obranu 40 miliárd eur, polovica z tejto sumy ide na nákup nového vojenského vybavenia, dodal Sikorski. Poľsko aj EÚ si z USA podľa neho objednali zbrane v hodnote niekoľkých desiatok miliárd eur, "aby sme odstrašili agresívneho diktátora," uzavrel.