Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Sila hurikánu Dorian sa znížila na štvrtú kategóriu

Evakuovaný muž leží na posteli v priestoroch telocvične počas príprav na príchod hurikánu Dorian v meste Stuart na Floride 1. septembra 2019. Foto: TASR/AP

Bahamský premiér Hubert Minnis vyhlásil, že rozsah škôd, ktoré Dorian spôsobil, nemá obdobu.

Washington 2. septembra (TASR) - Sila hurikánu Dorian, ktorý v nedeľu zasiahol súostrovie Bahamy, sa z piatej kategórie v pondelok znížila na štvrtú. Dorian však naďalej zostáva "extrémne nebezpečným" s rýchlosťou vetra 250 kilometrov za hodinu. Informovalo o tom americké Národné centrum pre hurikány (NHC), píše agentúra AFP.

"Hoci predpokladáme postupné oslabovanie, očakáva sa, že aj v nasledujúcich dňoch zostane Dorian silným hurikánom," uviedlo NHC. Hoci Dorian mierne zoslabol, na Bahamách ešte stále spôsobuje ničivý vietor a dážď.

Bahamský premiér Hubert Minnis vyhlásil, že rozsah škôd, ktoré Dorian spôsobil, nemá obdobu. "S pohľadom na správy z Abaca (skupina bahamských ostrovov) je devastácia bezprecedentná," napísal Minnis na Twitteri. "Dorian je aj naďalej mimoriadne nebezpečnou búrkou. Aktuálne sa zameriavame na zachraňovanie, obnovu a modlitby," dodal.

Senátor ostrova Grand Bahama Kwasi Thompson ľudí varoval, aby zostali doma, a dodal, že vyčíňanie hurikánu bude trvať ešte 10-12 hodín. Podľa jeho slov, ktoré citovala agentúra AP, dostávajú záchranári pre problémy so stúpajúcou hladinou záplavových vôd telefonáty od miestnych obyvateľov. Nateraz sa ale pre zlé počasie nevedia dostať von, aby ľuďom pomohli. Len čo im to počasie umožní, sú pripravení v postihnutých oblastiach zasiahnuť, dodal Thompson.