Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Silné dažde spôsobili povodne na severe Turecka

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Klimatológ Barbaros Gönencgil v rozhovore pre televíziu TRT povedal, že takéto povodne sú výsledkom zvyšovania teploty Čierneho mora.

Istanbul 27. júna (TASR) - Silné dažde spôsobili povodne vo viacerých provinciách na severe Turecka. Informuje o tom agentúra DPA s odvolaním sa na turecké štátne médiá.

Turecká meteorologická služba vydala najvyšší stupeň výstrahy pred povodňami v šiestich provinciách ležiacich pri pobreží Čierneho mora.

Turecký úrad pre mimoriadne situácie (AFAD) uviedol, že do záchranných prác v postihnutých oblastiach sa celkovo zapojilo vyše 2500 príslušníkov záchranných zložiek. Obyvatelia najviac ohrozených lokalít boli evakuovaní, niektorí aj vrtuľníkmi.

Turecká štátna televízia TRT odvysielala zábery zaplavených ulíc a domov a riek, ktoré sa vylievajú z brehov. V dôsledku povodní sa tiež zrútilo viacero mostov. Zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete ani nezvestní.

Klimatológ Barbaros Gönencgil v rozhovore pre televíziu TRT povedal, že takéto povodne sú výsledkom zvyšovania teploty Čierneho mora, ktoré generuje viac zrážok aj v husto osídlených oblastiach.

Vlani zahynulo pri povodniach na severe Turecka viac než 80 ľudí, píše DPA.