Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Silné dažde spôsobili v Austrálii najhoršie záplavy za 50 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zábery v televíziách a na sociálnych sieťach zachytávali, ako voda podmýva domy, zaplavuje cesty, vyvracia stromy a poškodzuje cestnú infraštruktúru.

Melbourne 21. marca (TASR) - Silné dažde na východnom pobreží Austrálie vyvolali cez víkend v niektorých oblastiach najhoršie záplavy za pol storočia. Vyžiadali si evakuáciu tisícov obyvateľov a poškodili stovky domov, oznámili v nedeľu tamojšie úrady. Informovala o tom agentúra Reuters.

Premiérka Nového Južného Walesu Gladys Berejiklianová uviedla, že zrážky v jej štáte, ktorý je s ôsmimi miliónmi obyvateľov najľudnatejším v Austrálii, boli horšie, než sa pôvodne očakávalo, a to najmä v nízko položených oblastiach na severozápade Sydney.

Ľuďom tam nariadili odísť z domovov uprostred noci, keď rýchlo sa valiaca voda spôsobovala rozsiahle škody. Zábery v televíziách a na sociálnych sieťach zachytávali, ako voda podmýva domy, zaplavuje cesty, vyvracia stromy a poškodzuje cestnú infraštruktúru.

Viaceré dôležité cesty v tomto štáte uzavreli a mnohé školy na pondelok zrušili vyučovanie.

Meteorológovia predpovedajú, že dažde budú pokračovať po zvyšok nedele a v niektorých oblastiach naprší až 200 milimetrov zrážok.

Pohotovostné zložky reagovali od štvrtkového začiatku dažďov na asi 6000 telefonátov o pomoc, z nich takmer 700 priamych volaní o záchranu pred povodňami.

Tieto záplavy sú v ostrom kontraste s ničivými požiarmi porastov, ktoré zasiahli Austráliu na prelome rokov 2019 a 2020. V Novom Južnom Walese vtedy spálili takmer sedem percent územia.

Extrémne počasie teraz narušilo aj dodávky vakcín proti ochoreniu COVID-19 v tomto štáte, čo negatívne ovplyvní plány Austrálie podať prvé dávky takmer šiestim miliónom ľudí v priebehu najbližších týždňov, dodáva Reuters.