Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

FOTO: Silné sneženie v Pakistane si vyžiadalo dve desiatky obetí

Najmenej 16 ľudí zahynulo v severnom Pakistane v snežnej fujavici, v dôsledku ktorej zostali uväznení vo svojich autách, keď sa spolu s tisícmi ďalších turistov tlačili na cestách vedúcich do výletného mesta Marí, ležiaceho na úbočí rovnomenného kopca. Na snímke vojaci uvoľňujú zaviate auto zo snehu 8. januára 2022. Foto: TASR/AP

Na pomoc ľuďom zasiahnutým výčinmi počasia musela prísť aj zmobilizovaná armáda, ktorá zároveň začala čistiť cestné komunikácie od napadaného a naviateho snehu.

Islamabad 8. januára (TASR) - Najmenej 16 ľudí zahynulo v severnom Pakistane v snežnej fujavici, v dôsledku ktorej zostali uväznení vo svojich autách, keď sa spolu s tisícmi ďalších turistov tlačili na cestách vedúcich do výletného mesta Marí, ležiaceho na úbočí rovnomenného kopca. Píše o tom agentúra AFP s odvolaním sa na sobotné oznámenie pakistanského ministra vnútra Šajcha Rašída Ahmada.

Na pomoc ľuďom zasiahnutým výčinmi počasia musela prísť aj zmobilizovaná armáda, ktorá zároveň začala čistiť cestné komunikácie od napadaného a naviateho snehu. Minister vo svojom videoposolstve spresnil, že v autách zostalo uväznených najmenej 16–19 ľudí.

Najmenej 16 ľudí zahynulo v severnom Pakistane v snežnej fujavici, v dôsledku ktorej zostali uväznení vo svojich autách, keď sa spolu s tisícmi ďalších turistov tlačili na cestách vedúcich do výletného mesta Marí, ležiaceho na úbočí rovnomenného kopca. Na snímke automobily uviaznuté v snehu 8. januára 2022.
Foto: TASR/AP


Malebné mesto Marí navštívilo v uplynulých niekoľkých dňoch obrovské množstvo turistov – odhaduje sa, že tam za ten čas prišlo až 100.000 osobných automobilov – zvedavých na nezvyčajne silné sneženie, ktoré aktuálne zasiahlo túto časť pakistanského severu. Polícia priebežne upozorňuje na dopravné zápchy na všetkých cestách vedúcich do tohto mesta i z neho.

Marí leží zhruba 70 kilometrov severovýchodne od pakistanskej metropoly Islamabad, ktorej obyvatelia doň chodia s obľubou na krátke výlety.

Vedenie pakistanskej provincie Pandžáb vyhlásilo okolitú horskú oblasť za nebezpečnú a vyzvalo občanov, aby ju momentálne dočasne nenavštevovali.