Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

FOTO: Silné zemetrasenie v Egejskom mori zasiahlo Grécko i Turecko

Ľudia prehľadávajú trosky zrútenej budovy po silnom zemetrasení v tureckom meste Izmir v piatok 30. októbra 2020. V Egejskom mori v piatok zaznamenali zemetrasenie s magnitúdou vyššou ako 6,5, ktoré zasiahlo územie Turecka aj Grécka.Turecký úrad pre mimoriadne situácie (AFAD) uviedol, že hypocentrum zemetrasenia sa nachádzalo v Egejskom mori v hĺbke 16,5 kilometra a jeho magnitúda bol 6,6. Bezprostredne neboli hlásené žiadne zranenia. Turecký minister vnútra Süleyman Soylu uviedol, že v provincii Izmir na západnom pobreží Turecka bolo zničených šesť budov. Foto: TASR/AP

Varovanie pred cunami vydali i na gréckom ostrove Samos, kde prišli o život dvaja tínedžeri. Tých zasiahla zrútená stena domu.

Istanbul 30. októbra (TASR) - Najmenej 14 obetí na životoch a viac ako 400 zranených si vyžiadalo zemetrasenie, ktoré v piatok zasiahlo Turecko a Grécko, informovala agentúra AP.

Najmenej 12 ľudí prišlo o život v meste Izmir na západnom pobreží Turecka a 419 utrpelo zranenia, uviedla AP s odvolaním sa na turecký úrad pre mimoriadne situácie (AFAD). Oblasť južne od tohto mesta zasiahla menšia vlna cunami.

Varovanie pred cunami vydali i na gréckom ostrove Samos, kde prišli o život dvaja tínedžeri. Tých zasiahla zrútená stena domu. Ďalších osem ľudí na tomto ostrove previezli s ľahšími zraneniami do nemocnice.

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis sa v piatok spojil s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, aby mu vyjadril sústrasť, napísala agentúra AFP.

Záchranári a miestni obyvatelia sa snažia hľadať osoby pred troskami zrútenej budovy po silnom zemetrasení v tureckom meste Izmir v piatok 30. októbra 2020. V Egejskom mori v piatok zaznamenali zemetrasenie s magnitúdou vyššou ako 6,5, ktoré zasiahlo územie Turecka aj Grécka.Turecký úrad pre mimoriadne situácie (AFAD) uviedol, že hypocentrum zemetrasenia sa nachádzalo v Egejskom mori v hĺbke 16,5 kilometra a jeho magnitúda bol 6,6. Bezprostredne neboli hlásené žiadne zranenia. Turecký minister vnútra Süleyman Soylu uviedol, že v provincii Izmir na západnom pobreží Turecka bolo zničených šesť budov.
Foto: TASR/AP


Turecké ministerstvo zahraničných vecí predtým oznámilo, že grécky minister zahraničných vecí Nikos Dendias so svojím tureckým rezortným partnerom Mevlütom Čavušoglom zdôraznili, že sú pripravení jeden druhému v prípade potreby pomôcť.

Turecko a Grécko medzi sebou vedú spor v súvislosti s ťažbou nerastných surovín vo východnej časti Stredozemného mora, pripomína AFP.

Európsko-stredomorské seizmologické centrum (EMSC) zaznamenalo magnitúdu 6,9 s epicentrom nachádzajúcim sa 13 kilometrov severovýchodne od gréckeho ostrova Samos ležiacom pri západnom pobreží Turecka. Americká geologická služba USGS uviedla, že zemetrasenie malo magnitúdu 7,0.

Záchranári a miestni obyvatelia sa snažia hľadať osoby pred troskami zrútenej budovy po silnom zemetrasení v tureckom meste Izmir v piatok 30. októbra 2020. V Egejskom mori v piatok zaznamenali zemetrasenie s magnitúdou vyššou ako 6,5, ktoré zasiahlo územie Turecka aj Grécka.Turecký úrad pre mimoriadne situácie (AFAD) uviedol, že hypocentrum zemetrasenia sa nachádzalo v Egejskom mori v hĺbke 16,5 kilometra a jeho magnitúda bol 6,6. V meste Izmir prišlo o život najmenej 12 ľudí a 419 utrpelo zranenia, uviedla AP s odvolaním sa na turecký úrad pre mimoriadne situácie (AFAD). Oblasť južne od tohto mesta zasiahla menšia vlna cunami.
Foto: TASR/AP


AFAD uviedol, že hypocentrum zemetrasenia sa nachádzalo v Egejskom mori v hĺbke 16,5 kilometra a jeho magnitúda bol 6,6.

Turecký minister vnútra Süleyman Soylu uviedol, že v provincii Izmir na západnom pobreží Turecka bolo zničených šesť budov. Turecký úrad pre mimoriadne situácie (AFAD) uviedol, že hypocentrum zemetrasenia sa nachádzalo v Egejskom mori v hĺbke 16,5 kilometra a jeho magnitúda bol 6,6. Bezprostredne neboli hlásené žiadne zranenia.

Turecké médiá uviedli, že zemetrasenie bolo cítiť i v provincii Marmara, kde sa nachádza metropola Istanbul. Guvernér Istanbulu uviedol, že neboli hlásené žiadne škody. Otrasy bolo cítiť aj na gréckych ostrovoch vo východnej časti Egejského mora a dokonca aj v gréckom hlavnom meste v Atény.

Grécke médiá uviedli, že ostrov Samos zasiahla malá prívalová vlna cunami a bolo tam poškodených viacero budov.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová zaslala Grécku a Turecku sústrastné telegramy


Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok v súvislosti so zemetrasením v Egejskom mori zaslala tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi a gréckej prezidentke Ekaterine Sakellaropulovej sústrastné telegramy. TASR o tom informoval hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

Prezidentka správu o obetiach, zranených a materiálnych škodách prijala s hlbokým zármutkom. Čaputová v telegramoch v mene občanov SR vyjadrila podporu všetkým, ktorí boli týmto nešťastím zasiahnutí.

Rodinám a blízkym obetí vyjadrila prezidentka úprimnú sústrasť a zraneným zaželala skoré uzdravenie.




Výberová chronológia zemetrasení v Grécku a Turecku v rokoch 2019 a 2020



24. januára 2019

Grécko:
Zemetrasenie s predbežnou magnitúdou 5,3 zasiahlo grécky ostrov Rhodos v Egejskom mori. Podmorské zemetrasenie nastalo o 16.30 h miestneho času (15.30 h SEČ) v juhovýchodnej oblasti Egejského mora neďaleko tureckého pobrežia v hĺbke okolo desať kilometrov pod morským dnom.



20. marca 2019

Turecko:
Stredne silné zemetrasenie s predbežnou magnitúdou 5,5 zasiahlo juhozápad Turecka. Po hlavnom otrase nasledovalo okolo 30 dotrasov, z ktorých najsilnejší mal magnitúdu 4,8.



30. marca 2019

Grécko:
Zemetrasenie s magnitúdou 5,3 zasiahlo v sobotu stredné Grécko. Žiadne škody neboli hlásené. Zemetrasenie nastalo okolo 11.46 h SEČ v hĺbke približne 14 kilometrov a epicentrum malo v Korintskom zálive, asi 200 kilometrov severozápadne od Atén.



19. júla 2019

Grécko:
Silné zemetrasenie pocítili v gréckom hlavnom meste Atény, ľudia v obavách vybiehali z budov na ulice. Predbežná magnitúda zemetrasenia bola stanovená na 5,1. Zaznamenaný bol výpadok mobilnej siete.



31. júla 2019

Grécko:
Zemetrasenie zasiahlo najväčší grécky ostrov Kréta, kde vystrašilo mnohých ľudí. Došlo však k nemu v hĺbke viac než 60 kilometrov, preto si nevyžiadalo vážnejšie škody. Zemetrasenie malo magnitúdu 5,2 a jeho epicentrum sa nachádzalo južne od krétskeho hlavného mesta Iraklio.



8. augusta 2019

Turecko:
Zemetrasenie s magnitúdou 6,0 zasiahlo západnú časť Turecka, kde spôsobilo škody na 1000 domoch, z toho 100 domov bolo poškodených vážne a vyžiadalo si vyše 20 zranených. K zemetraseniu došlo o 14.25 h miestneho času (13.25 h SELČ).



26. septembra 2019

Turecko:
Istanbul zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 5,8. Otrasy nastali v hĺbke 6,9 kilometra v Marmarskom mori, pri pobreží okresu Silivri v provincii Istanbul, na európskej strane Bosporského prielivu. Zemetrasenie spôsobilo ľahké zranenia ôsmim osobám, aj škody na niektorých budovách.



27. novembra 2019

Grécko:
Silné podmorské zemetrasenie otriaslo v stredu gréckym ostrovom Kréta. Malo predbežnú magnitúdu 6 a došlo k nemu v hĺbke 71 kilometrov. Nasledovalo deň po zemetrasení v Albánsku, ktoré si v tejto krajine vyžiadalo 25 obetí.



24. januára 2020

Turecko:
Najmenej 20 obetí a 1000 zranených so vyžiadalo silné zemetrasenie na východe Turecka. Zemetrasenie s magnitúdou predbežne stanovenou na 6, nastalo v piatok o 20.55 h miestneho času (18.55 h SEČ) neďaleko mesta Sivrice v provincii Elazig.



23. februára 2020

Turecko:
Deväť mŕtvych si vyžiadalo zemetrasenie na juhovýchode Turecka s magnitúdou 5,7, ku ktorému došlo v susednom Iráne v blízkosti spoločných hraníc oboch krajín. Z Turecka tiež hlásili približne 50 zranených. Plytké zemetrasenie tiež spôsobilo v Turecku zrútenie viac ako 1000 budov.



21. marca 2020

Grécko:
Množstvo ľudí vyľakalo zemetrasenie s magnitúdou 5,6, ktoré v noci otriaslo západným Gréckom. Epicentrum sa nachádzalo pri hraniciach s Albánskom. Dvaja ľudia utrpeli ľahké zranenia. Otrasy spôsobili škody malého a stredného rozsahu.



2. mája 2020

Grécko:
Zemetrasenie s magnitúdou 6,0 zaznamenali južne od pobrežia gréckeho ostrova Kréta. Epicentrum silného zemetrasenia sa nachádzalo v hĺbke 9,1 kilometra. Nastalo o 15.51 h miestneho času. O 10 minút nasledovala séria dotrasov s magnitúdou od 4,1 do 4,8.



14. júna 2020

Turecko:
Najmenej jedného mŕtveho a 18 zranených si vyžiadalo zemetrasenie s magnitúdou 5,7, ktoré zasiahlo provinciu Bingöl na východe Turecka. K otrasom došlo 17.24 h miestneho času (16.24 h SELČ).



29. júna 2020

Grécko:
Zemetrasenie s predbežnou magnitúdou 5,4 postihlo v noci východogrécky ostrov Rhodos. Ráno po ňom nasledovalo ďalšie zemetrasenie s magnitúdou 4,6. Neboli hlásené žiadne zranenia ani škody.



18. septembra 2020

Grécko:
Zemetrasenie s magnitúdou 5,3 zasiahlo najväčší grécky ostrov Kréta. Otrasy sa šírili z miesta v hĺbke 40 kilometrov pod morským dnom pri južnom pobreží ostrova. Zemetrasenie podľa seizmológov nastalo o 19.28 h miestneho času (18.28 SELČ).